Taze balığın renkleri canlı olur. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığın renkleri canlı olduğu kadar gözleri de parlak ve şişkindir. Yani gözler dışa doğru çıkıktır, içine çökmüş gözler bayatlık işaretidir. Balık baştan kuyruğa kadar omurgasının sertliği bozulmamışsa tazedir. Yani balığı yere paralel şekilde tuttuğunuzda kuyruk yere doğru sarkmamalıdır. Taze balığın kulağı diye bilinen solungaçları kıpkırmızı olur. Balık bayatladıkça renk değişir kahverengine döner. Balıklar kokusuzdur. Sudan ayrılıp havayla temas etmeye başladıktan sonra asitli bir koku yaymaya başlarlar. Tazelik yavaş yavaş kayboluyordur. Sazan ve kefal gibi pullu balıklarda pullar vücuda yapışıktır ve pulları kazırken zorlanmanız tazeliğin göstergesidir. Bayatlayan balıklarda pullar vücuttan ayrılır ve dökülmesi çok kolay olur. Bildik tanıdık yerlerden alışveriş yapmak her zaman en iyi seçimdir. Her balığın yenilme zamanı ve yenilme tarzı farklıdır.