Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Anadolu'dan turşu tarifleri

  • 1
  • 29
Anadolu'dan turşu tarifleri
Anadolu'dan turşu tarifleri

PANCAR TURŞUSU

Malzemeler:

1 kg pancar
5-6 diş sarımsak
1 çay bardağı sirke
Su
Tuz

Pancarların kabuklarını soyup istediğiniz büyüklükte doğrayın. üzerini bir iki parmak geçecek kadar hazır su koyun ve pişirin. çatal rahat batınca pişmiş demektir. sonra içine ezilmiş sarımsak ,sirke ve tuzu koyun. Soğuyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. uzun süre tazeliğini kaybetmiyor.

  • 2
  • 29
Anadolu'dan turşu tarifleri
Anadolu'dan turşu tarifleri

YUMURTA TURŞUSU

Malzemeler:
10 adet haslanmis (7 dk.) ve kabuklari soyulmus yumurta
Üzerini örtecek kadar sirke
Biberiye,dereotu, 2-3 dis dogranmis sarimsak
Bolca tuz,
Havayla temasini kesecek kadar zeytinyagi
Kaynatilip kurutulmus bir kavanoz (steril bir kavanoz)

Hazırlanışı

Yumurtalar kavanoza iyice bastırılarak dizilir, Üzerine tuzu ve baharatı eklenir ve üzerini geçecek kadar sirke doldurulduktan sonra zeytinyagi gezdirilir.Kapagi kapatilarak kuru ve serin bir yerde saklanirsa 2 hafta sonunda yenmeye hazirdir.

  • 3
  • 29
Anadolu'dan turşu tarifleri
Anadolu'dan turşu tarifleri

YAZ TURŞUSU

Malzemeler
2 kg. patlıcan
1 kilo kırmızı biber
Maydonoz
1/2 kg. sivri biber
Bol sarımsak
3 su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulur, boylamasına kesilir, bunlar da ikiye kesilir.Kırmızı biberler, temizlenir, ikiye ayrılır.Sivri biberler, doğranır.Büyük bir tencereye hepsi alınır, temizlenen maydonozlar saplarıyla konur, sarımsaklar eklenir, tuz, sirke ve yağ ilave edilerek hepsi harmanlanır.Tencere ocağa alınır, önce harlı ateşte, kaynama noktasına gelince kısık ateşte , sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Kışlık saklanacaksa, cam kavanozlara sıcakken konur, kapağı sıkıca kapatılıp, şişe ters çevrilir, soğutulur.
Hemen yenecekse , soğutulup kavanozda saklanabilir.

  • 4
  • 29
Anadolu'dan turşu tarifleri
Anadolu'dan turşu tarifleri

FASULYE TURŞUSU

Malzemeler:

2 kg taze fasulye,
4 adet yeşil sivribiber,
4 diş sarmısak,
1 su bardağı kaya tuzu,
4 su bardağı su,
1 çay bardağı sirke,

Yapılışı:
Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın. Biraz su ilave ederek çok hafifçe fazla yumuşatmadan haşlayın, suyunu süzüp soğutun.
Kavanozun içine önce fasulyelerin bir kısmını yerleştirin. 1 adet sivribiber ve 1 diş sarmısak koyun.
Tekrar fasulye yerleştirin. Bu şekilde dizerek malzemeleri bitirin. 4 su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suyun içinde 1 su bardağı kaya tuzunu eritin.
1 çay bardağı sirkeyi de karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı turşunun üzerine dökün. Üzerine bir ağırlık konayak fasulyelerin sirkenin içinden çıkmasını engelleyin.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 15-20 gün bekletin.

  • 5
  • 29
Anadolu'dan turşu tarifleri
Anadolu'dan turşu tarifleri

KARISIK TURŞU

Malzemeler

1 kg havuç
1 kg salatalık
1 kg körpe yeşil biber
1 kg yeşil domates
5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
1 su bardağı sirke
10-12 diş sarımsak
Yapılışı:

Havuçların dışını kazıyın.
Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
Salatalıkların baslarını alın.
Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

  • 6
  • 29
Anadolu'dan turşu tarifleri
Anadolu'dan turşu tarifleri

KİRAZ TURŞUSU

Malzemeler

2 kg kiraz(miktarı size bağlı)
Tuz ve su

Hazırlanışı
Kirazları toplayıp saplarını çıkartın. Kavanoza koyduktan sonra bol tuzlu, su yapıp üzerini kaplıycak şekilde örtun. Kiraz turşusuna sirke ve sarımsak koyulmaz ama damak tadı deneyebilirsiniz. Ayrıca turşunuz olduktan sonra soğan ve sarımsakla kavurup yemenizi tavsiye edilir.

  • 7
  • 29
Anadolu'dan turşu tarifleri
Anadolu'dan turşu tarifleri

MANTAR TURŞUSU

500 g mantar
60 cl (2 1/2 su bardağı) sirke
2 kurutulmuş arnavutbiberi
2 küçük hintcevizi
1 defne yaprağı
1 kekik dalı
1 küçük soğan (ince dilimlenmiş)
1/4 tatlı kaşığı tuz
6 tene karabiber

Mantarları kâğıt mutfak havlusuyla iyice silerek topraklarını temizleyip (sakın yıkamayın; silmeyi yetersiz görürseniz, keskin bir bıçakla ince ince soyabilirsiniz), bir kenara bırakın.
Kalan bütün malzemeyi ateşe dayanıklı büyük bir cam kâseye koyup, kâseyi fırına vererek, % 100 ısıtılmış fırında sirke kaynamaya başlayıncaya kadar (7 - 8 dakika) bekletin. Sirke kaynamaya başlayınca mantarları ekleyip, % 100 ısıtılmışfırında yumuşamaya yüztutuncaya kadar (4 dakika) pişirin (her dakikada bir, kâseyi fırından alıp, mantarları altüst edin).
Kâseyi fırından alıp, içindeki malzemeyi bir tencere üstüne yerleştirilmiş süzgeçte süzerek, bir kavanoza doldurun. Tencereye süzdüğünüz sirkeyi üstlerine boşaltıp, en üstüne yuvarlak bir alüminyum folyo parçası yerleştirerek, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu serin, nemli olmayan ve iyi havalanan bir dolapta en az 2 gün beklettikten sonra, servis yapın.