Arılardan kırmızı bal

  • 1
  • 11
Arılardan kırmızı bal
Arılardan kırmızı bal

Osmaniye'de bir bal üreticisinin kovanında çıkan balın renginin kırmızı olması görenleri şaşırttı. Üretici Şahin Eser, yaptığı açıklamada, 8 yıldır Osmaniye ve civarındaki yaylalarda bal ürettiğini belirterek, bu yılki üretiminde ise daha önce hiç görmediği bir olayla karşılaştığını ifade etti.

  • 2
  • 11
Arılardan kırmızı bal
Arılardan kırmızı bal

Sahip olduğu 45 bal kovanından birini açtığında gördüğü manzara karşısında şaşkınlık yaşadığını aktaran Eser, "O kovandaki arıların kırmızı renkte bal ürettiği gördüm. Böyle bir durumla ilk defa karşılaştım. Kovandaki 6 çıta balın tamamı kırmızı. Diğer kovanlar ise normal renkte. Bal ve peteğinden aldığım bir parçayı balcılıkla uğraşan arkadaşlara gösterdim, onlar da bu renkte balı daha önce görmediklerini söyledi " dedi.

  • 3
  • 11
Arılardan kırmızı bal
Arılardan kırmızı bal

Eser, durumla ilgili Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğüne bilgi verdiğini, yetkililerin kovanların bulunduğu bölgeye giderek çevrenin bitki yapısını incelediğini ve baldan numune aldığını bildirdi.

  • 4
  • 11
Arılardan kırmızı bal
Arılardan kırmızı bal

Osmaniye Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu da bu renkte balla ilk defa karşılaştığını belirtti. Yörenin bitki çeşitliliğinin oldukça zengin olduğunun altını çizen Gaffaroğlu, "Bu renkte, bu tatta ve reyhada bir bala ilk kez rastlıyoruz. Arıların nereye uçtuğunu bilmiyoruz. İlk gözlemlerimize göre güzel bir bala benziyor. Renk tat, koku bakımından oldukça farklı. Arılar, 6 kilometreye kadar güzergahta, çiçek özü, meyve ya da tatlı sıvıdan beslenirler. Kesin sonuç tahlil neticesinde ortaya çıkar" diye konuştu.

  • 5
  • 11
Arılardan kırmızı bal
Arılardan kırmızı bal

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise bal ve petekten alınan örneklerin analize gönderileceğini, çevredeki bitkilerden örnek alınarak konunun araştırıldığını ifade etti.

  • 6
  • 11
Arılardan kırmızı bal
Arılardan kırmızı bal

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ), Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan da baldaki bu derecedeki renk koyuluğunun nadir görülebilen bir durum olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

  • 7
  • 11
Arılardan kırmızı bal
Arılardan kırmızı bal

"Tüm gıda maddelerinde olduğu gibi bal rengini pigmentlerinden alır. Baldaki kırmızılığın, turuncu renk pigmenti "karoten" ve kırmızı renk veren "likopen" pigmentleri yüksek sıvı taşımasından kaynaklanıyor. Ayrıca PH değerinin düşük, asit oranının yüksek olması renkte koyuluğun artmasına yol açar. Söz konusu balda asit oranının fazla olması kırmızı renk pigmentlerinin yüksek olduğu görüşünü destekliyor. Laboratuvarda renk maddeleri ve polen yapısının incelenmesi sonucunda kesin sonuç ortaya çıkar."