Tıpkı yakın akraba olduğu elmalar gibi armutlar da pek çok farklı tür altında karşımıza çıkar. Deveci armudundan Japon armuduna sayısız farklı armut çeşidi soframızda yer alabilir. Elmadan daha ince kabuklu, tatlı bir meyve olan armut ülkemizde de bolca yetiştiği için şanslı sayılırız. Yaz, kış demeden her mevsim rastladığımız armut, tadı kadar faydalarıyla da oldukça göz dolduran meyvelerden biridir. Yaz mevsimini de işin içine kattık ama aslında sonbahar ve kış ayları armut mevsimi olarak bilinir. Mevsimi fark etmeksizin armut gibi kabuklu meyveler söz konusu olduğunda, bu meyvelerin kabuklarının ne kadar faydalı olduğu ve soyulmadan tüketilmelerinin daha iyi olduğu hemen her kaynakta karşımıza çıkar. Gerçekten de yakın zamanda yapılan araştırmalar, armut kabuğunun etli kısımlara oranla 3-4 kat daha fazla besleyici ve yararlı madde içerdiği ortaya çıkmıştır. Bu maddeler antioksidan ve iltihap önleyicidir ama ayrıca armut kabuğu bolca lif içerdiği için de armudu kabuğu ile yemek çok daha yararlı olabilir. Ancak sadece kabuğa odaklanmak bir hata olur. Armut tümüyle bolca lif, vitamin ve mineral içeren bir meyvedir. Sindirimi Kolaylaştırır: Orta boy bir armut 5.5 gram kadar lif içerir ve günlük ihtiyacımızın 21 ila 38 gram arasında değiştiği düşünülürse, armudun lif bakımından oldukça zengin bir kaynak olduğu anlaşılır. Beslenmede life yer vermek neden bu kadar önemli diye soracak olursanız, gerektiği kadar lif almanız halinde sindirim sisteminiz de size zorluk çıkarmadan, sorunsuz işleyebilir. Kabızlık ve kabızlık sonucu oluşan hemoroid gibi sancılı rahatsızlıklar lif sayesinde önlenebilir. Ayrıca lif, vücudun vitamin ve mineralleri emme kapasitesini arttırır. Sağlıklı Besin Maddeleri İçerir: Armudun lif bakımından zengin bir içeriği olduğunu söyledik ancak bununla bitmiyor. Orta boy bir armut 212 miligram potasyum içerir. Potasyum vücudun su dengesini düzenlemek adın önemli bir mineraldir. Üstelik, kasların gerektiği gibi çalışması ve en önemlisi kalp atışlarını düzenlemesi açısından son derece yararlı bir maddedir. Armut ve kalp ilişkisini daha önce duymuş muydunuz, şaşırtıcı öyle değil mi? Üstelik dahası da var, aynı armut 7,5 miligram C vitamini de içerir ki bu da ortalama bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacının % 10'una denk gelir. Bu maddede son olarak armudun gözlere iyi gelen A vitamini içerdiğini de belirtelim. C Vitamini Bakımından Zengindir: C vitaminini uzun uzadıya anlatmanın gereği var mı? Çoğumuzun bildiği gibi, C vitamini enfeksiyonları önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Gün içerisinde yeterince C vitamini almanız halinde dokuları güçlendiren ve böylece yaraların kolayca iyileşmesini sağlayan kolajen alımını da desteklemiş olursunuz. Armut K vitamini İçerir: Armut K vitamini içeren bir meyvedir ve K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmasıyla bilinir. K vitaminine vücuttaki proteinleri harekete geçirmek için ihtiyaç duyarız. K vitaminimiz azaldığında diş eti ve burun kanamaları artar ya da yaralandığınızda kanama ya da çürükler çok daha uzun sürelidir. K vitamini sağlıklı bir kemik dokusu için gerekli olduğu kadar kanı ve böbrekleri de besleyen, önemli bir maddedir. Büyük bir armut yiyerek günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür. Armut Kalbi Korur: Pek çok kaynakta kansere karşı da koruyucu özelliği bulunduğu söylenen armut, kalp hastalıklarına karşı da önerilir ve bunun nedeni genellikle lif ve bolca antioksidan içermesidir. Amerikan Kalp Derneği'nin belirttiğine göre günde bir armut yiyerek felç riskini yarı yarıya azaltmak mümkündür. Ayrıca armudun kalp krizi geçirme riskini ve kalp krizine bağlı ölüm oranını da epey düşürdüğü bilinmektedir. Kalp demişken, armudun çarpıntıya iyi geldiği de belirtilir. Tip 2 Diyabet Riskini Düşürür: Çeşitli araştırmalar armudun insülin hassasiyetini geliştirdiğini ve tip 2 diyabet riskini azaltmada en etkili meyvelerden biri olduğunu göstermiştir. Armut lif açısından zengin bir meyvedir ancak glisemik indeksi oldukça düşüktür. Yani kan şekerini yavaş yavaş yükseltip yavaş yavaş düşürür. Böylelikle armudun kan şekerini dengede tuttuğunu söyleyebiliriz. Orta boy bir armut yaklaşık 100 kaloridir. Dolayısıyla ara öğün olarak tercih edilebilecek hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçimdir. Armuda günlük beslenmenizde yer verdiğinizde bu lif bakımından oldukça zengin olan meyve, göğüs kanseri, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet hastalıları riskini azaltacaktır. C ve K vitaminlerinin yanı sıra armutta B2, B3, B6 vitaminleri ve bakır da bulunur. Anne adayları ya da emziren anneler için önemli olan folik asit bakımından armut önemli bir kaynaktır. Potasyum içerdiğinden dolayı armut yüksek tansiyonu engellemeye yardımcı olur. Armutta bulunan bor maddesi vücudun kalsiyumu tutması için gereklidir. Dolayısıyla armudu kemik erimesine karşı bir önlem olarak kabul edebiliriz. Armutta bulunan hidroksisinnamik asit, mide ve akciğer kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Yiyecek alerjisi olan pek çok kişinin güvenebileceği, alerjiye yol açma riski son derece düşük olan meyvelerden biri de armuttur. Armut kabuğunda bulunan kuersetin maddesi, kansere ve damarların hasar görmesine karşı engelleyici bir rol oynar. Armudun damarları koruması, kalbi de koruması anlamına gelir. Kaynak: www.iyigelenyiyecekler.com