Çam fıstığı üretimiyle ünlü Bergama'nın Kozak Yaylası'nda çaya kavrulmuş fıstık atarak içme geleneği, artan fiyatlara rağmen sürdürülüyor. Türk mutfağında helva, iç pilav gibi yemeklerde kullanılan çam fıstığı, en önemli üretim merkezi olan Bergama'nın Kozak Yaylası'ndaki köylerde çayın içine atılarak tüketiliyor. Yöredeki köylerde 'cilveli çay' geleneği, yükselen çam fıstığı fiyatlarına rağmen devam ettiriliyor. Dünya çam fıstığı üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Kozak Yaylası'ndaki 16 köyde, Bu ürün yemeklere ve tatlılara katılan bir lezzet olmasının yanında misafir ağırlama kültürü içinde de önemli bir yere sahip. İlçede Osmanlı döneminden bu yana devam eden ve 'cilveli çay' adı verilen geleneğe göre, Misafire çayla birlikte şekerin yanı sıra kavrulmuş çam fıstığı da ikram ediliyor. Şeker gibi çaya konulan ve karıştırılan çam fıstığı, Çaya çam kokusu verirken bu ürünün yağlı tadını hafifletiyor. Kozak Yaylası'ndaki Aşağıcuma Mahallesi Muhtarı Mehmet Çamgül, 'cilveli çay' kültürünün geçmişten gelen bir gelenek olduğunu, Fıstık fiyatlarının yükselmesine rağmen devam ettirildiğini söyledi. Yöreye dışarıdan gelenlerin 'cilveli çayı' ilk kez gördüklerinde şaşırdıklarını anlatan Çamgül, şöyle konuştu: 'Gören herkes denemek istiyor. Fıstık, çaya ağacın doğal çam sakızı kokusunu veriyor. Çaya yumuşak bir lezzet katıyor. Çam fıstığı tüketmenin bir yolu da çayla birlikte içmektir. Bazılarına çam fıstığı yemek ağır geliyor, sıcak çayın içinde ise rahatsız etmiyor. Eskiden ninelerimiz, dedelerimiz kavururlar günlük olarak kendileri de cilveli çay yaparlarmış Ancak artık fıstık fiyatları yüksek. Köylülerin geçim kaynağı olduğu için çam fıstığını satmak istiyorlar. Şu anda ancak misafirlerimize sunuluyor.' Fıstık çamının kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukca yüksek bir besin maddesidir. Çam fıstığının faydaları ise şu şekilde: Felci Önler: Bilimsel araştırmalarda Çam fıstığının felç sorununa neden olan problemlerini ortadan kaldırdığı saptanmıştır. Zehirli Maddeleri Temizler: Doymamış yağ asidi olan linoleik asit, vücuda çeşitli sebeplerle dışarıdan gelen zehirli duman, sigara gibi zararlı maddelerin oluşturduğu zehir etkilerinin faaliyetini kırmaktadır. Kısacası vücudu zehirli maddelerden temizlemektedir. Tüberküloz ve Anemi: Bu iki hastalık unsurunun çam fıstığı tüketildiğinde etkisi azalır. Akciğer Sorunları: Çam fıstığı akciğer iltihaplanmalarını önleyen bir yapıya sahiptir. Ayrıca kan tükürmeye sebep olan etkenlere karşıda önleyici bir yapısı bulunmaktadır. Zayıflık Problemi: Amerika'da geliştirilen bir araştırmada Çam fıstığının kilo alamayan kişiler için şişmanlatıcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Bu sayede zayıflık hastalığı olan kişilerin Çam Fıstığı tüketmesi uzmanlarca önerilmektedir. Çam Fıstığının Genel Faydaları Çam Fıstığı, akciğer hastalıklarına iyi gelmektedir. Doğum ağrılarını hafifletir. Bronşit ve verem hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kalp krizi riski taşıyan insanlarda, damarların rahatlamasını ve kalbin ritminin düzene girmesine yardımcı olur. Pankreas hastalıklarında tedavi edici bir yönü vardır. Romatizması olan bir insan Çam Fıstığı tüketerek ağrılarının hafiflemesini sağlayabilir. Çam fıstığı tüketilirse, vücudun metabolizması düzene girer ve hastalıklara karşı direnç artar. Ruhsal çöküntü ve depresyonu önler. Ruhsal çöküntü ve depresyonu önler. Psikoloji sorunlarını düzeltir, beyin üzerinde mutsuz eden stres kaynaklı salgılanan hormonların faaliyetini durdurur.