Çayın cilvelisi de varmış!

  • 1
  • 51
Çayın cilvelisi de varmış!
Çayın cilvelisi de varmış!

Çam fıstığı üretimiyle ünlü Bergama'nın Kozak Yaylası'nda çaya kavrulmuş fıstık atarak içme geleneği, artan fiyatlara rağmen sürdürülüyor.

  • 2
  • 51
Çayın cilvelisi de varmış!
Çayın cilvelisi de varmış!

Türk mutfağında helva, iç pilav gibi yemeklerde kullanılan çam fıstığı, en önemli üretim merkezi olan Bergama'nın Kozak Yaylası'ndaki köylerde çayın içine atılarak tüketiliyor.

  • 3
  • 51
Çayın cilvelisi de varmış!
Çayın cilvelisi de varmış!

Yöredeki köylerde "cilveli çay" geleneği, yükselen çam fıstığı fiyatlarına rağmen devam ettiriliyor.

  • 4
  • 51
Çayın cilvelisi de varmış!
Çayın cilvelisi de varmış!

Dünya çam fıstığı üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Kozak Yaylası'ndaki 16 köyde,

  • 5
  • 51
Çayın cilvelisi de varmış!
Çayın cilvelisi de varmış!

Bu ürün yemeklere ve tatlılara katılan bir lezzet olmasının yanında misafir ağırlama kültürü içinde de önemli bir yere sahip.

  • 6
  • 51
Çayın cilvelisi de varmış!
Çayın cilvelisi de varmış!

İlçede Osmanlı döneminden bu yana devam eden ve "cilveli çay" adı verilen geleneğe göre,

  • 7
  • 51
Çayın cilvelisi de varmış!
Çayın cilvelisi de varmış!

Misafire çayla birlikte şekerin yanı sıra kavrulmuş çam fıstığı da ikram ediliyor.