Doğu Karadeniz'de yetişen ve yöre halkı tarafından 'taflan' olarak bilinen karayemiş, diyabet hastaları için doğal bir şifa kaynağı. Özellikle; Rize, Trabzon, Giresun, Bartın da yoğun olarak yetişen karayemiş, kış soğuklarına da oldukça dayanıklıdır. 1546 yılında bir Fransız tarafından İstanbul'a götürülmesinin ardından, 1574'de Viyana, İngiltere ve Fransa'ya gönderilen karayemiş, Avrupa park ve bahçelerinde süs bitkisi olarak yıllarca yetiştirmiştir. Bol miktarda potasyum içeren karayemiş aynı zamanda, sodyum, magnezyum, kalsiyum, bakır, çinko ve demir kaynağıdır. Bazı ilaçlara tat vermesi için kullanılan karayemiş, yoğun tokluk hissi vermesinden dolayı diyet dönemlerinde de özellikle önerilmektedir. İşte karayemişin bilinmeyen faydaları: - İçerdiği antitoksidan ile karayemiş, kanser tedavisinde oldukça etkilidir. - Doğal insülin görevi gören karayemiş, diyabet hastaları için şifa kaynağıdır. Diyabet hastalarında, fırında kurutulmuşu ve taze iken kavrulmuşu önerilir. - Karayemişin öz suyu egzama için tedavi edici özelliğe sahiptir. - Kas yapısını güçlendirir - Sindirim sistemini düzenler - Alzheimer hastalığının tedavisinde etkilidir. - Ülser tedavisinde ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde önemli rol oynamaktadır - Toz haline getirilen Karayemiş çekirdekleri, bal ile karıştırılıp tüketildiğinde akut bronşit ve spamzlarda oldukça etkilidir. - Meyve olarak tüketildiğinde sigaraya karşı isteksizlik doğurur. Sigarayı bırakmak isteyenlerin en büyük yardımcısıdır. - Üreme hormonlarının gelişiminde etkillidir.