Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi

  • 1
  • 20
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi

Mevsimlik meyve ve sebzelerini, koruyucu madde içermeden mevsim dışında da tüketmek isteyen vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle kendi konservelerini kendileri yapıyor.

  • 2
  • 20
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi

Ancak bilinçsiz hazırlanan konserveler, ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus hastalığına neden olabiliyor.


  • 3
  • 20
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi

"MUTLAKA CAM KAVANOZ VE YENİ KAPAK KULLANILMALI"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi, botulismus hastalığına neden olan etkenin 'clostridium botulinum' adlı bakterinin meydana getirdiği toksin olduğunu kaydetti.

  • 4
  • 20
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi

Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öztüfekçi, kavanoz ve kapakların 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

  • 5
  • 20
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi

Konserve yapılacak meyve ve domates gibi gıdaların da 15-20 dakika kaynatılması gerektiğini vurgulayan Öztüfekçi, et ve sebze gibi besinlerin, 120 derece gibi yüksek ısıda, düdüklü tencerede, 20-25 dakika kaynatılması gerektiğini belirtti.

  • 6
  • 20
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi

MARKETTEN KONSERVE ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

Marketlerden konserve alırken dikkat edilecek konulara da değinen Dr. Öztüfekçi, "En önemli, dikkat etmemiz gereken şey; kapağına bakmak. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin üretildiğini gösterir ve asla tüketmemeliyiz.

  • 7
  • 20
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi
Ev Konservesinde Hastalık Tehlikesi


Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakmamalıyız. Kapağı açtığımızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserveyi de tüketmemeliyiz. Ayrıca bu toksini inaktive etmek için yemeden önce 10 dakika kaynatmalıyız.