Boğaz ve solunum yollarını açık tutmak, temizlemek için yapılan refleksel bir hareket olan öksürük, tek başına bir sağlık sorunu değildir. Ancak pek çok hastalığa işaret ediyor olabilir. Öksürük çoğunlukla boğaz ve solunum yollarındaki tahriş sonucu gelişir. Öksürüğün süresi, şiddeti ve diğer belirtiler birlikte değerlendirilerek başka bir hastalık olup olmadığı tespit edilir. Ancak evde yapılacak bitkisel yöntemlerle de öksürüğü kesmek mümkün. Bunun için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: Bir fincan üzüm suyu bir çay kaşığı bal eklenerek içilir. Yedi adet badem geceden suya yatırılarak ince kabuğu soyulur. 20 gram tereyağı ve 20 gram şeker eklenerek dövülür ve bir hamur yapılır. Sabah akşam yenilir. Zerdeçal bitkisinin kökü kavrulur ve toz haline getirilir. Sabah akşam 2-3 gram yutulur. Yatmadan önce anason çayı içilir. Beş damla sarımsak suyu her gün, günde 3 defa içilmeli. İki bardak suyun içine 1 çay kaşığı zencefil ve 1 çay kaşığı çemen tohumu eklenir. Su yarı yarıya azalana kadar kaynatılır. 1 çay kaşığı bal eklenerek içilir. Bir adet turp rendelenip suyu çıkarılır. Suyun içine 1 tutam kaya tuzu ve 1 çay kaşığı bal eklenerek karıştırılır. Günde 2 defa birer yemek kaşığı içilir. Bir tatlı kaşığı kıyılmış fesleğen yaprağı 1 çay kaşığı balla karıştırılarak yenilir. Özellikle bebeklerde faydalıdır. Öksüren kişinin göğsüne 1-2 damla okaliptüs yağı sürülür. Sürekli öksüren kişinin ayağının altına viks sürülür ve temiz bir çift çorap giyilir. 8 saat bu şekilde kalır. Öksürük başlayınca 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içilir. 2-4 saatte bir tekrarlanır. Yarım limonu kabaca doğrayarak içine ezilmiş 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı bal ve yarım bardak kaynar su ekleyin. 4-5 dakika beklettikten sonra için. Sarımsak parçalarını da yutun. Antibiyotik etki gösterecektir. Öksürük krizi başladığında bitter çikolata yiyin. 100 gram toz zencefil, 50 gram kimyon ve 100 gram şekeri iyice karıştırın. Şeker yerine bal da kullanılabilir. Günde 3-4 defa birer tatlı kaşığı yiyin. Oda sıcaklığında bir portakalın üzerine bir delik açın. Delikten 2-3 kaşık toz şeker ve bal koyun. Yatma saatinizden 2 saat önce başlamak üzere portakalı önce boş bir tencereye koyun. Tencereyi su dolu başka bir tencereye oturtarak kısık ateşte kaynatın. 2 saat sonunda, yatmadan önce portakalı sıkarak suyunu için. Üzerinizi iyice örterek yatın. Üst üste iki gün bu tarifi uygulayın. Bir bardak sıcak süte 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyerek karıştırın ve günde birer defa için. Bir dilim taze zencefil, 1 bardak su, 1 çay kaşığı anason ve 1 çay kaşığı tarçını 5 dakika kaynatın. İçine bal ekleyerek 3 gün boyunca ara ara birer fincan için. Nefesiniz açılacaktır. Taze bir limonu elinizde yuvarlayarak içinin hamur gibi bir kıvam almasını sağlayın. İkiye keserek suda kaynatın. Kaynayan suya bal ekleyerek yatmadan önce için. Bir orta boy soğanı kabuklu halde ortadan bölün. 2 bardak su ekleyip kaynatın. Altını kapatıp 5 dakika bekletin. Bir fincana süzüp koyun. Bal limon suyu ilave edin. 1 hafta günde 2-3 bardak için. Öksürüğün bir hastalık değil, hastalıkların belirtisi olduğunu unutmamak lazım. Uzun süren öksürük astım, reflü gibi hastalıkların yanı sıra; akciğer kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi yaşamı tehdit eden sorunların da nedeni olabilir. Bazen tek başına sigara kullanımı da kronik öksürüğe yol açabilir. Öksürük sıklıkla sinüzit, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkabilir. 2 haftada geçmiyorsa mutlaka doktora gidilmeli. Öksüren çocuğun mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar evde yapılacak şu bitkisel tavsiyelerde bulunuyor: Günde 1-2 kere 1 tatlı kaşığı doğal bal, 1 çay kaşığı zencefil tozu ve 1 çay kaşığı öğütülmüş çörek otu karışımından içirin. Kuru soğanın suyunu sıkıp, balla karıştırıp yedirin. Buna turp suyu da eklenebilir. İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. 2 çorba kaşığı tereyağıyla 1 çorba kaşığı pekmezi azıcık (1 tatlı kaşığı suyla) kaynatın, ılıkken içirin.