Kansızlığı bu beslenme şekliyle önleyebilirsiniz... Sakatat, kırmızı et ve beyaz et Yumurta Üzüm ve pekmez Kuru baklagiller Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler Fındık, fıstık ve susam Uzman Diyetisyen Şefika Aydın, kansızlık problemi olan kişilere şu önerilerde bulunuyor: Baklagilleri etle pişirin, yumurtayı portakal suyu ile tüketin! Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu bu besinleri C vitamini ile birlikte tüketmek. Her öğünde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimini artırır. Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlar. Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımı artırılmış olur. Ispanak yoğurt ile beraber tüketildiğinde demir emilimi azalır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır. Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir. Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılar. Özellikle de keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur. Yemeklerle çay ve kahve tüketmeyin. Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketmek gerekir. Özellikle çayda bulunan fitat ve tanenlerin demir emilimini azaltmamaları için, çayı açık ve limon sıkarak içmekte yarar var... Kaynak: Habertürk