Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

  • 1
  • 14
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
  • 2
  • 14
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

Türkiye'nin önemli hububat tarımının yapıldığı Çukurova'da, engebeli ve kıraç arazilere ekilen susam, çiftçilerin geleneksel yöntemlerle zahmetli bir yolculuğun ardından tahine dönüşüyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak ekilen ve dünyada 4 bin yıldır tarımı yapılan en eski yağ bitkilerinden susam, düşük maliyeti nedeniyle çiftçiler için önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

  • 3
  • 14
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

Çorak ve küçük araziye sahip çiftçiler için vazgeçilmez ürün olan susam, tarlalarda 3 ayda olgunlaştıktan sonra imece usulüyle toplanarak kümeler halinde kurutulmaya bırakılıyor. Ürünler 20 gün süreyle güneşte bekletildikten sonra susam kümeleri sopalarla vurularak bitkisinden ayıklanıyor.

  • 4
  • 14
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

YABANCI MADDELERDEN TEMİZLENİYOR

Daha sonra ayıklanan susam taneleri, elenip savrulmasıyla yabancı maddelerden temizleniyor. Bir gece suda bekletilen susam, kabuklarından ayrılıyor. Bu işlemlerden sonra birkaç defa daha yıkanan susam, kızgın fırında kavrulduktan sonra makinede ezilerek tahine dönüştürülüyor.

Çukurova çiftçisinin yoğun emeği ve zahmetli yolculuğun ardından tahine dönüşen susam, pekmezle birleşerek sofralarda yerini alıyor.

  • 5
  • 14
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcağı seven ve yörede "küncü" olarak bilinen susamın tahinin hammadesi olduğunu ve yörede ekim alanlarının genişlediğini söyledi.

  • 6
  • 14
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

TOK TUTUYOR

Özellikle ramazan ayında doyurucu ve tok tuttuğu için iftar ve sahur sofralarında daha çok tercih edilen tahinin pekmezle dört mevsim tüketildiğini aktaran İspir, şöyle konuştu:

  • 7
  • 14
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

"Son yıllarda daha çok kıraç ve engebeli arazilerde ekimi artan susam, çiftçilerimizin ellerinden bin bir zahmetin ardında tahin olarak sofralarımızdaki yerini alıyor. Susam makineyle hasat edilemediği için imece usulüyle toplanıyor. Dökülmemesi için hasadı elle yapıldığından yoğun emek istiyor. Zorlu ve zahmetli bir yolculuğun ardından tahine dönüşüyor. Dekar başına ortalama 40 kilogram verim alınılan susam kilogramı 8 lira, tahinin ise 10 liraya satılıyor. Pekmez ile birleşerek sofralarımıza lezzet katan tahin, içeriği nedeniyle süt ve et kadar kıymetli bir gıdadır."