Tatlı, ucuz ama tehlikeli

  • 1
  • 9
Tatlı, ucuz ama tehlikeli
Tatlı, ucuz ama tehlikeli

Mısır şurubu, neredeyse tükettiğimiz her ambalajlı gıdanın üretiminde kullanılıyor. Tokluk hissi uyandırmayan mısır şurubu vücudumuzda obezite, diyabet, pankreas kanseri gibi birçok hastalığa sebep oluyor.

  • 2
  • 9
Tatlı, ucuz ama tehlikeli
Tatlı, ucuz ama tehlikeli

1- Halk arasında nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak bilinen tatlandırıcıyı değişik isimlerle tüketiyoruz. Satın aldığımız ambalajlı gıdalarda farklı isimle karşımıza çıkıyor. Bu nedenle dikkat etmek ve ürün etiketlerini iyi okumak gerekir. İçindekiler bölümünde mısır şurubu, glikoz-fruktoz şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubuyazıyorsa bu üründen uzak durmanız gerekir.

  • 3
  • 9
Tatlı, ucuz ama tehlikeli
Tatlı, ucuz ama tehlikeli

2- İçtiğiniz kolada, meyve suyunda, gazozda, yediğiniz çikolatada, tatlıda, pastada kısacası her gün tükettiğiniz yüzlerce üründe mısırdan elde edilen tatlandırıcı kullanılıyor. Bu tatlandırıcılar da şeker pancarından elde edilen doğal şekerle karıştırmamak gerekir.

  • 4
  • 9
Tatlı, ucuz ama tehlikeli
Tatlı, ucuz ama tehlikeli

3- Mısır şurubu, gıda sektöründe şeker pancarından elde edilen doğal şekere göre daha çok tercih edilmekte. Çünkü mısır şurubunun, doğal şekere göre maliyeti daha az. Tatlandırıcı gücü yüksek olmasından kaynaklı az miktarda tatlandırıcı çok daha fazla ürünü tatlandırabilmektedir.

  • 5
  • 9
Tatlı, ucuz ama tehlikeli
Tatlı, ucuz ama tehlikeli

4- Ayrıca mısır şurubu ürünün raf ömrünü uzatmaktadır. Pastane ürünlerinin kolay bozulmaması, tatlıların kısa sürede şekerlenmemesi aslında bu yüzden.

  • 6
  • 9
Tatlı, ucuz ama tehlikeli
Tatlı, ucuz ama tehlikeli

5- Mısır şurubunu zararlı kılan ise fruktozun yüzde 80 oranında olması. Nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz fruktoza dönüştürülüyor. Mısır şurubu, yüzde 80 oranında fruktoz, yüzde 20 oranında glikozdan oluşuyor.

  • 7
  • 9
Tatlı, ucuz ama tehlikeli
Tatlı, ucuz ama tehlikeli

6- İnce bağırsaktan emilerek karaciğere gelen fruktoz metabolize edilmek için insüline gerek duymuyor. Bu bir avantaj gibi görünse de değişik metabolik süreçler için vücut çok az fruktoz kullanabiliyor. Geri kalan tüm fruktoz ise kan yağlarına dönüşüyor. Tüm tatlandırıcılar arasında en hızlı yağa dönüşen de fruktoz.