Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Türkiye'nin et haritası

Türkiye’nin en prestijli restoranlarına et tedarik eden M. Emin Arslan Aktüel için hazırladı.

  • 1
  • 33
Türkiye'nin et haritası
Türkiye'nin et haritası

TÜRKİYE’NİN EN PRESTİJLİ RESTORANLARINA ET TEDARİK EDEN M. EMİN ARSLAN AKTÜEL İÇİN HAZIRLADI.

* Hangi bölgede hangi hayvan yetişiyor?
* Hangi hayvanın eti daha lezzetli?
* Türkiye’nin ithal ete ihtiyacı var mı?
* Türkiye’nin en önemli et üreticilerinden biri olan M. Emin Arslan Aktüel okurları için Türkiye’nin et haritasını çıkardı.

MURAT EMİR EREN / AKTÜEL

  • 2
  • 33
Türkiye'nin et haritası
Türkiye'nin et haritası

İstanbul'un tüm lüks restoranlarından, irili ufaklı market gruplarına ve Musevi cemaatine kadar birçok yere et tedarik eden Etcii’nin sahibi M. Emin Arslan, ithal et tartışmalarının alevlendiği günlerde, durumun gelişme göstermesinden yana sevinçli, ancak yine de yapılan hamleler ona göre yeterli değil.

  • 3
  • 33
Türkiye'nin et haritası
Türkiye'nin et haritası

Arslan, aslında basında çok kez sektörün sorunlarıyla ilgili olarak yer almış bir isim, ayrıca İstanbul’un en önemli “steak” üreticilerinden biri. Mezzaluna, Num Num, Günaydın gibi üst düzey firmalarla çalışmalarını sürdüren, ayrıca kendisine ait Etcii firması adına da üç restoran açan Arslan, et konusunda Türkiye’deki en deneyimli ve bilgili insanlardan biri. Arslan’a hangi bölgelerde hangi türde hayvanların yetiştiğini, bu hayvanların ihtiyacı giderip gidermediğini ve hangi bölgenin etinin uluslararası normlarda daha lezzetli olduğunu sorduk. Hayvanların etlerinin yetiştikleri bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişkenlik gösterdiğini anlattı.

  • 4
  • 33
Türkiye'nin et haritası
Türkiye'nin et haritası

MARMARA BÖLGESİ

"Biga’da yetişen et gurmelerin bir numarasıdır"

"İklim koşulları nedeniyle Marmara ve Trakya, kar yağışının yoğun yaşanmadığı, yağan karın da yerde fazla kalmadığı bir bölge. Bu iki bölgede yetişen hayvan ırkı bundan yaklaşık 40- 50 yıl önce yurt dışından ithal edilmiş siyah-beyaz ırka mensup Holstein adlı ırktır. Gelibolu, Çan gibi ilçelerin hayvanları da etlerinin lezzetiyle meşhurdur ancak Biga’da yetişen hayvanların eti gurmeler tarafından en beğenilen ettir.

Küçükbaş hayvan ve kuzu eti olarak baktığımız zaman da, Balıkesir’in Gönen ilçesindeki Kıvırcık ırkına mensup kuzuların eti dünyaca ünlüdür. Manyas ilçesinin kuzuları da yine meşhurdur. Doğu’da yaşayan bir vatandaşa Biga’nın dana eti hoş gelmeyebilir, çünkü o sert bir et yemeye alışmıştır. Dünya normlarına göreyse Biga en iyisidir. Biga danası Etiler, Bağdat Caddesi, Levent gibi semtlerde satılır ve ancak oralara yeter."

  • 5
  • 33
Türkiye'nin et haritası
Türkiye'nin et haritası

EGE BÖLGESİ

"Afyon ve Kütahya’nın ‘dağlıç’ adlı kuzusu meşhur"

"Ege bölgesine baktığımız zaman karışık ırkları görüyoruz. Daha çok süt ırkı hayvancılığı mevcut. İzmir’in Ödemiş ilçesinde yoğun biçimde süt hayvanı yetiştiriliyor. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde süt sığırcılığı yapılıyor. Bir Marmara Bölgesi gibi eti sınıflandırıp tüketmiyor Ege, biraz yanlış yapılıyor. Afyon’da ise yine Holstein ırkından yahut Holstein ile kırma bir ırktan yine pembe yumuşak etli hayvanlar yetiştiriliyor. İstanbul marketlerindeki pembemsi etler genelde Afyon’dan geliyor. Afyon’da ayrıca Manda yetiştirildiğini unutmamak gerek, ancak mandalar kaymak üretimi için kullanılıyor. Afyon ve Kütahya’da Dağlıç adlı bir kuzu da yetişiyor. Lezzeti yöre halkının sevdiği bir lezzettir."

  • 6
  • 33
Türkiye'nin et haritası
Türkiye'nin et haritası

AKDENİZ BÖLGESİ

"Bu bölgenin oğlak eti lezzetlidir"

"Antalya bölgesinde ve yörüklerin bol olduğu bölümlerde danadan ziyade oğlak ve keçi tüketiliyor. İnsanlar keçi etine alışkın. Bu bölgenin oğlak eti lezzetlidir. İlk üç-dört ayında çok lezzetlidir. Ayrıca Mersin’de tantuni de yapılan dana eti, bonfile, kıyma gibi malzemelere çok iyi gelir. Hatay ve Adana’da da genelde Dana eti değil koyun ve kuzu eti tüketilir. En iyi kebap kuzu etinden yapılır."

  • 7
  • 33
Türkiye'nin et haritası
Türkiye'nin et haritası

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

"Genelde sucuk-salam-sosise gider"

"İç Anadolu bölgesinde hayvancılığın yoğun olarak toplandığı yer Konya’dır. Konya’daki besiciler Erzurum, Kars, Iğdır, Ağrı’dan da dana alırlar. Konyada yem de bol bulunduğundan Doğu’dan alınıp hayvanların burada beslenmesi, 450-500 kilo boyutlarına getirilmesi mümkün oluyor. Oradan gelen etlerin rengi genelde esmer olur ancak orada yetişen hayvanların eti genelde sucuk- salam-sosis fabrikalarına gider."