Bir çok mantarın yetiştiği ülkemizde vatandaşların doğal ortamda topladıkları mantarlardan zehirlendiği neredeyse hergün haber ajanslarına düşen kötü haberler arasında. Mantar zehirlenmesinden kaynaklanan ölüm ve hastalıkların azaltılması için uyarılar yapılmasına rağmen bu olaylardan ötürü insanlar ölmeye devam ediyor. Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız ülkemizde son zamanlarda artan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Ve zehirsiz mantarları ayırt etmenin en kolay yollarını da sıraladı. Dr. Yıldız ''Mantarlar protein açısından en zengin gıdalardan birisidir. Dünya nüfusunun en kalabalık ve en az ilaç tüketen hatta WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) kayıtlarına göre en sağlıklı toplum Hintli ve Çinlilerdir. Hindistan ilk sırayı alarak bitkisel beslenmek, doğal beslenmeye ek olarak aşırı derecede mantar tüketilmesi söylenebilir. Lokantalarında 20 çeşit mantar bulunurken, maalesef bu kadar faydalı bir gıda ülkemizde sadece kültür mantarı (Agaricus bisporus) olarak tüketilmekte'' dedi. Tecrübe Edilmiş Mantarlar Tüketilmeli Mantar toplamak, yetiştirmek özel bilgi ve tecrübeyi gerektirir. Halk arasındaki yaygın olan, zehirli mantarın herhangi bir gümüş eşyayı kararttığı görüşü yeterli bir bilgi değildir. Zehirli mantarlar genellikle renk ve şekil bakımından çok ilgi çekici olurlar. Mantarların zehirli olup, olmadıklarını bazı belirtilerinden anlama imkanı olsa da genellikle tecrübe edilmiş bilinen bilindiğinden emin olunan mantarlar tüketmelidir. Toplarken çok dikkatli davranmak gerekmektedir. Zira bir anlık dalgınlık, yiyen kimsenin zehirlenmesi Özellikle böbrek yetmezliği, bağırsak kanamaları şeklinde kalıcı zararlar hatta hayati tehlike oluşturabilmektedir. Çünkü zehirsizler yanındaki tek zehirli mantarın birlikte pişmesi, hepsine bulaşması demek olacağından dikkatli davranılmalıdır. MANTAR TOPLARKEN REHBERİNİZ KURTLAR OLSUN Mantarlar Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Hayvan ve böceklerin yaklaşmadığı mantarlar genellikle zehirlidir. Böceklenmiş cinslerin temizleri genellikle zehirli değildir. Yüzeyi parlak olan mantarlar genellikle zehirlidir. Dikkat edilmesi gerekir. Mantarlar tek tip olarak pişirilmelidir. İçerisinde ki tek zehirli bir mantar olması tüm mantarları zehirli kılar Mantarların zeytin yağında kavrulması mantarın zehirli olması durumunda olası zehri azaltır Cam, porselen veya taş kapta pişirmek olası zararı hafifletebileceği gibi daha sağlıklıdır. Mantarlar aleminyum kapta veya tencerede pişirilmemelidir. Günlük mantar tüketmek gerekir. Özellikle doğadan toplananı. Bol su ile yıkanmalı zehirsiz mantarın bile doğada başka hayvan , sinek böcek ve haşereye maruz kalabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Soğan ile pişirmek faydasını ve lezzetini arttırır, zararını azaltır. Mantar sulu olarak pişirilmemelidir, yıkandıktan sonra suyu iyice çekilmelidir. Zehirli mantarın herhangi bir gümüş eşyayı kararttığı görüşü yeterli bir bilgi değildir. Zehirli mantarlar genellikle renk ve şekil bakımından çok ilgi çekici olurlar. Yurdumuzdaki bazı mantarlar Çayır mantarı: Zehirli türü de olan bu mantara dikkat etmek gerekir. Şemsiye şeklinde, kır ve çayırlarda yetişen bu mantar, açık kahverenklidir. Şeytan mantarı: Kesildiğinde önce kırmızı, sonra mavi olan bu mantar oldukça zehirli bir türdür. Sapı karınlı ve sarıdır. Altında koyu kırmızı karışık çizgiler vardır. Mercan mantarı: Üzerlerinde beyaz, sarı, pembe tomurcukları olan bu mantarın parmak biçimli çıkıntıları vardır ve zehirsizdir Kuzu mantarı: Çoğunlukla zehirsizler sınıfına giren kuzu mantarı, uzun külah biçimli, sarı ve koyu renklidir. Kurt mantarı: Zehirli mantarlar sınıfından olan bu tür, beyaz sert düğme görünüşünde olup, akarsu ve yol kenarlarında yetişmektedir.