Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

İsteyince nasıl da oluyor?

Dün bu köşede Türkiye-Avusturya maçını mükemmel bir şekilde yayınlayan NTV'yi övmüştüm.
Bugün, bu başarının ardında yatan sırrı anlatacağım. Bakın 'doğrular' bir araya gelince, sorunlar nasıl aşılıyor:
Türkiye Futbol Federasyonu Kurumsal İletişim Müdürü Altuğ Soytan, bir bilgilendirme notu göndermiş.
Aynen aktarıyorum:
"Türkiye-Avusturya maçının yayınından TFF tarafında sorumlu arkadaşlar, bu maçla ilgili olarak yapılan yenilikleri anlatırken benim aklıma sizin, Kayseri'de oynanan ve atv'de yayınlanan Türkiye-Estonya maçından sonra, 7 Eylül 2009'da yazdığınız 'Yine reklam işkencesi' başlıklı yazıda dile getirdiğiniz ve 'reklam sayısının çokluğu ve yayın kalitesizliğini' içeren eleştiriniz aklıma geldi.
O sebeple, o günden bugüne ve son maçta yapılanları kısaca özetlemek isterim.
1. Şubat 2010'da, Milli Takım'ın evinde oynayacağı resmi maçların yurt içi ve yurt dışı yayın hakkını 4 yıllığına ihaleye çıkarmıştı. İhale evrakları hazırlanırken, prodüksiyonu TFF'nin yapması öngörüldü ve o şekilde kurgulandı. İhaleyi kazanan NTV de bu şartı kabul etmiş oldu.
2. Ağustos 2010'dan beri oynanan resmi ve özel maçların prodüksiyonları TFF tarafından, Digiturk desteği ile gerçekleştiriliyor.
3. Tüm maçlar HD formatında ve en az 20 kamera ile çekiliyor. Böylece milli maçların prodüksiyon kalitesinde çok ciddi bir düzelme oldu. Bu rakam daha öncesinde 10 civarındaydı.
4. Türkiye-Avusturya maçında ise İsviçre merkezli LiberoVision adında çok özel bir program kullanıldı. Bu program ile 3 boyutlu hale getirilen pozisyon tekrarları, tartışmalı pozisyonlar, gol tekrarları, maçın grafiksel analizi konularında gelişmiş bir teknoloji ile yayına renk ve yenilik katıldı. Pozisyon tekrarları, kameralardan farklı açılarda görüntüyü çevirerek ekrana geliyor. LiberoVision'da taç, korner, serbest vuruş gibi pozisyonlarda oyuncunun aldığı inisiyatif dışındaki seçenekler, oyuncuları daire içine alıp işaretleyerek sunuluyor.
5. Bundan sonra Türkiye'de oynanacak diğer maçlara SpiderCam (Örümcek kamera) getirilecek ve böylece yayının kalitesi daha da artırılacak.
6. Prodüksiyon kontrolünün TFF'de olması sayesinde sizin de bahsettiğiniz reklam kirliliği önlenmiş, sanal ve bant reklamlara düzenleme getirilerek seyir zevki sağlanmıştır."
Ben TFF ve Lig TV'nin katkılarının yanı sıra NTV ekibinin de 14 saatlik gün boyu yayını için nasıl haftalar öncesinden hazırlandığını ve o yayını nasıl ilmek ilmek ördüğünü biliyorum. Kaliteli maç yayınının izleyiciye ulaşması için birbuçuk yıl önce yazdığım bir yazının etkili olması ise benim için en değerli ödül. İyi seyirler sevgili futbolseverler...

Yüksel Aytuğ

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA