Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Fırtınayı kaçırmayın!

Bir tiyatro oyunundan bu denli etkilenmeyeli uzun yıllar olmuştu. Devlet Tiyatroları'nın yeni oyunu Çöl Fırtınaları'na bayıldım. Cevahir Sahnesi'ndeki prömiyere çok iyi hazırlanmışlardı. Bir tiyatro oyunu için hazırlanan en kapsamlı, en aydınlatıcı broşürler, hatta kitaplaştırılmış oyun teksti karşıladı bizi.
Bunda, müdür yardımcısı olarak göreve başlayan Ayşen İnci'nin katkısı vardı kuşkusuz. Danimarka Konsolosluğu'nun galaya sponsor olarak destek vermesi de ilginçti. Çünkü oyunun iki yazarından biri Danimarkalı idi. Tarık Ali ile beraber oyunu yazan Thorvald Steen adlı Danimarkalı, bir arkadaşından dinlediği Selahaddin Eyyubi'nin öyküsünden etkilenerek bu oyunu kaleme almıştı.
Oyun, Haçlı Seferler'i sırasında İngiliz Kralı Richard ile Kudüs'ü savunan Selahaddin Eyyubi arasındaki mücadeleyi şiirsel ama bir o kadar da ürkütücü bir anlatımla sahneye taşıyor. Oyunu izleyince İngiltere ve krallıklar adına oyun yazan William Shakespeare'in neden Aslan Yürekli Richard'dan bir kez bile söz etmediğine yeniden şaşırdım. Zira bu denli duygusal gelgit yaşayan bir kralın portresini çizmek en çok Shakespeare'e yakışırdı diye düşünüyorum.
Ve oyunculuklar... Bana göre Richard'ı oynayan Celal Kadri Kınoğlu ve Selahaddin Eyyubi'yi canlandıran Tolga Evren, 'dünya çapında' bir performans sergiliyorlar. Tarih kitaplarımızda iki paragraf ile geçiştirilen Haçlı Seferleri'nin hem insanlar, hem de onları savaşa sürükleyen liderler üzerinde yarattığı derin travmayı bir laboratuvar titizliğinde incelemek, kutsal topraklar için yapıldığı ileri sürülen ama vahşice kan dökmekten öteye gitmeyen o seferlerin günümüzdeki izdüşümlerine şahit olmak ve hepsinden önemlisi, 'gerçek tiyatronun' tozunu doya doya içinize çekmek için imkanı olanlara bu oyunu şiddetle öneriyorum...
(Oyun gün ve saatlerini Şişli Cevahir Sahnesi'nin 0 212 380 12 38 no'lu telefonundan öğrenebilirsiniz.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA