Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Ey ruh, geldiysen...

Pazar akşamı Cemal Reşit Rey'e içimde büyük bir heyecanla, koşa koşa gittim. Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılında Mehmet Akif Ersoy'un ünlü Çanakkale şehitlerine şiiri üzerinden 'Çanakkale Kahramanları' adıyla bestelenen 'destansı oratoryo' ilk kez seyirci karşısına çıkacaktı. Salonun önüne geldiğimde, davetiyeme yeniden göz atma ihtiyacı hissettim.
Acaba yanlış yere yanlış saatte mi gelmiştik?
Zira ortalık pek tenhaydı. Ne yazık ki, hata yoktu...
100 yılda bir yaşanacak bu çok özel gecede, Cemal Reşit Rey'in o kocaman salonunda topu topu 100 kişiydik...
En çok içimi burkan ise oratoryoyu yazan şef Çetin Işıközlü'nün konser sonunda uğradığı hayal kırıklığının etkisiyle yaptığı sitem dolu konuşmaydı. Ünlü müzik adamı '100'üncü yıl kimin umurunda ki zaten!' demek zorunda kaldı. Haklıydı...
Elin oğlu (Russell Crowe) ta Avustralya'dan kalkıp geliyor, Çanakkale filmi çekiyor, dünyanın dört bir yanında gösteriyor. Onlar Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan kalkıp her yıl Şafak Ayini için binlerce kilometre yol kat ederek, dedelerini, atalarını anıyorlar. Bizim memlekette ise maddi durumu ve zamanı müsait olmasına rağmen üç saatlik yolu göze alamayıp o şüheda fışkıran toprakları hâlâ ziyaret etmeyen İstanbullu, Edirneli, Tekirdağlı, Bursalı var...
Acaba diyorum, son günlerde başımıza gelen her şeyin sorumlusu, o 'Çanakkale ruhunu' kaybetmemiz olmasın?
Eseri gerçekten de çok beğendim, Çanakkale türküsü, Çanakkale şehitlerine şiiri ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzak analarına hitap ederek "Onlar artık bizim evlatlarımızdır" dediği mektubunun eksen alındığı destansı oratoryo, 24 Nisan'da bu kez Çanakkale'de sahnelenecek.
Şimdiden haber veriyorum ki, bunca emek veren, özveride bulunan, ortaya 'enfes' bir eser çıkartan insanların boynu ikinci kez bükük kalmasın. 'Her şeye rağmen' bu eseri hayata geçiren Çetin Işıközlü ile beraber İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Abdurrahman Şen ve ekibine, CRR Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu ile solistlerine, Çanakkale ve İstiklal Savaşı gazisi bir dedenin torunu olarak gönül dolusu minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA