Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Yabancı dizi tiryakisi olduk

Sonunda olacağı buydu... Dizi enflasyonu izleyiciyi bezdirdi ve insanlar kendilerini yabancı dizilerin huzurlu kucağına bıraktı. ABD ile aynı gün ya da bir gün sonra internetten yabancı dizileri izleyen son derece geniş bir izleyici topluluğu oluştu. Okurumuz Umut Erkuş da onlardan...
"Merhabalar Yüksel Bey, hiç televizyon izlemeyen birisi olmakla beraber, uzun yıllardır köşenizi takip ediyorum. Televizyon izlemeyi bırakmamın sebebine gelince... Öncelikle diziler sırf saat doldurmak adına gereksiz yere uzatıldıkça uzatılıyor ve 10 dakika sürmesi gereken bir bölüm iki saate yayılıyor.
Uzun, gereksiz diyalog ve bakışmalar, saçma sapan sahneler beni dizilerden soğuttu. Haberler deseniz, orada durum daha da feci. Felaket haberlerinden, kavga ve patırtıdan geçilmiyor. En başta siyasiler, sonra da ne yazık ki milletimizin tamamı birbirine girmiş durumda ve maalesef birtakım insan görünümlü canilerin işlediği suçları izlemek en başta mideme, sonra da beynime ağır gelmeye başladı. Bültenlerin içeriği, bu ve benzeri şiddet içerikli haberlerden oluşmaya başladı. İzleyebildiğim nadir kanallar ise History, Discovery, National Geographic ve bunların yayın yapan diğer kanalları...

ÖYLE CAZİBELİ Kİ...
Benim burada asıl dikkat çekmek istediğim nokta şu: Ölçülen reyting değerlerinin, ülkemizdeki TV izleme oranlarını ve alışkanlıkları yansıttığını düşünmüyorum. Çünkü ben ve benim gibi birçok insan, yabancı kanallarda yayınlanan dizileri takip ediyor.
Game of Thrones, Vikings, Walking Dead, Big Bang Theory, Arrow ve House of Cards gibi diziler bunlardan sadece birkaçı. İnternetteki dizi izleme sitelerinde izlenme sayılarına ve altyazı indirme sayılarına bakarak, aslında ülkemizde neyin, ne kadar izlendiğini görebilmeniz mümkün. Yani aslında Türkiye'deki birçok insan televizyon izlemiyor. İzlemek istediği filmleri veya dizileri sinemalarda veya evlerinde bilgisayarlarının başında seyrediyor.
TV izleme alışkanlığımız son yıllarda fazlası ile değişmiş durumda. Özellikle Amerikan menşeli olan dizileri günü gününe takip eden çok büyük bir kitle mevcut. Bu dizileri Amerika'da yayınlandıktan sadece saatler sonra izleyen ve internetteki birçok forumda bu dizilerle ilgili hararetli tartışmalara katılan oldukça tutkulu ben ve benim gibi birçok insan mevcut. Çok kısa bir araştırma ile durumu kendiniz de tahlil edebilirsiniz. İzlediğimiz yabancı dizilerin yayınlanan bir bölümü ortalama olarak 40 ila 50 dakika arasında. Komedi dizileri ise genelde 20 dakika civarında. Dolayısı ile bu dizileri takip ederken sıkılma gibi bir durum olmadığı gibi, genelde ekrandan gözümüzü ayıramıyoruz.

ARTIK DAHA SEÇİCİYİZ
Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum: Televizyon izleme veya Türk dizilerini takip etme oranımız eskiye oranla hayli azalmış durumda.
Bu kalitesizlik bu şekilde devam ederse, yaşadığımız teknoloji çağında sonucu tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Bu ülkede kendine yapımcı diyen herkesin şapkasını önüne koyup bazı şeyleri iyice düşünmesi ve kökten değiştirmesi gerektiği su götürmez bir gerçek. Aksi takdirde çok yakın zamanda hepsi işsiz kalacak.
Biz izleyiciler önümüze ne konulursa tüketen bir kitle olmaktan çıkalı uzun yıllar oluyor. Artık izlemek istediğimiz şeyleri kendimiz seçiyoruz ve seçtiklerimize internet veya diğer kanallar vasıtası ile birçok şekilde ulaşabiliyoruz. Bu yazdıklarımı ve en başta da sizin sürekli dile getirdiğiniz uyarıları umarım dikkate alırlar. İyi çalışmalar diliyorum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA