Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Mucizeden canlı yayın

Pazartesi sabaha karşı 2.5 saat boyunca gözümü kırpmadan izledim. Neyi mi? Hastanın uyanık bırakıldığı, hatta doktorları ve yakınları ile konuşabildiği, dünyanın ilk canlı yayınlanan beyin ameliyatını...
National Geographic kanalının 171 ülkede 45 ayrı dilde canlı olarak yayınlanan 'Derin Beyin Simülasyonu Operasyonu' adeta nefesimi kesti.
ABD'deki Cleveland Ohio'dan canlı yayınlanan ameliyata sadece seyirci kalmadık, evrenin en gizemli ve karmaşık objesi olan insan beyninin sırlarına da ulaştık. Programdan sonra kendimi bir beyin cerrahına operasyon sırasında asistanlık yapabilecek kadar bilgili hissettim.
Gelelim, bilim adına bu fırsatı tüm dünyaya hediye eden hastaya... 47 yaşındaki Greg Grindley, ABD Deniz Kuvvetleri'nde 20 yıl hizmet verdikten sonra emekli olup elektrik tesisatçılığı yapmaya başlamıştı. Bir gün kolunda seğirmeler başlayınca doktora gitti ve kötü haberi aldı. Daha sonra tüm vücudunda titremelere ve istem dışı kasılmalara sebep olacak Parkinson hastalığına yakalanmıştı.
Hareketleri kontrol eden nokta, beynin diplerindeydi ve oraya yapılacak bir operasyon; görme, konuşma ve duyu kaybını yitirmesine neden olabilecek ciddi riskler taşıyordu. Bu nedenle hastanın refleksini kontrol edebilmek için onu bayıltmamak gerekiyordu.
Ön hazırlığın ardından altı saatlik operasyonun en heyecanlı 2.5 saatinin canlı yayını başladı. Sunucunun "Bu yayında kan görmeyi bekleyenler, lütfen başka bir kanala geçsin. Çünkü böyle bir görüntü olmayacak" anonsu beni ekrana daha fazla bağladı. Gerçekten de kan yerine teknolojinin ufuklarında doğan yeni güneşin kızıllığından başka bir şey görünmedi. Doktorlar, ameliyat masasında sunucunun ve internet aracılığıyla izleyicilerin sorularını yanıtlayabiliyordu. Greg, doktorlar beyninin derinliklerinde operasyon yaparken, ailesine gülücükler dağıtıp "Bakın, elimdeki titremeyi yok ettiler" diyerek müjde veriyordu.
Mucizeye gözlerimle tanık olmanın verdiği inançla, o sabah yastığa başımı bir başka huzur ve mutluluk içinde koydum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA