Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Yüksek fon müzikleri dizileri öldürüyor

Kim bilir bu sütunlarda kaç kez yazdım, 'Yüksek fon müzikleri yüzünden dizilerdeki konuşmalar anlaşılmıyor. Kumanda aletinin ses düğmesiyle uğraşmaktan insan izlediğine konsantre olamıyor' diye...
Sadece ben mi? Bu sütunlarda yer verdiğim pek çok izleyici mektubu da aynı konudan rahatsızdı.
Gelin görün ki bu ciddi sorun; ne kanal yönetimlerinin, ne de yapımcıların umrundaymış gibi görünüyor.
Son olarak iki önemli dizi; Kanal D'nin 'Vatanım Sensin'i ve FOX'un 'Muhteşem Yüzyıl'ında aynı sorun öne çıktı. En kritik diyaloglar, yüksek volümlü fon müziği nedeniyle anlaşılamadı. Emin olun, son yıllarda dizi izleyicilerinin azalmasında saçma sapan, birbirinin benzeri senaryolar, özensiz rejiler, lastik gibi uzatılan sahneler kadar, izleyiciyi rahatsız eden bu fon müziklerinin de etkisi büyük.
Allah aşkına, bu dizileri yayına koymadan önce açıp izleyen bir yapım ekibi, kontrol eden bir kanal yöneticisi yok mu? Teknik deyimle 'final miksini' yapan montajcı, sesçi arkadaşlar bu garabeti duymuyorlar mı? Acaba topluca bir kulak taramasından mı geçirilseler?
Her akşam üç saat boyunca aynı eziyet. Elde kumanda; diyaloglarda sesi açıyor, diğer sahnelerde kapıyor, reklama girildiğinde 'ses patlamasından' korunmak için parmağınız ses düğmesinin üzerinde 'teyakkuzda' bekliyorsunuz.
Reklam bitince, hoop yeniden sesi azalt, diyaloglarda yükselt... Vallahi montajcılar diziyi kurgularken benim kadar uğraşmıyorlardır!
Bu sorunu ilgililere iletmek için daha ne kadar yüksek sesle bağırabilirim bilmiyorum.
Ama 'kendi' sesini duymayanlar, bizimkini nasıl duysunlar ki...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA