Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

İlişkileri sabote eden dinamikler

Romatik ilişkilerde yeteri kadar tecrübe kazandıysanız, 'gerçekten doğru bir ilişki var mı?' diye düşünmeye başlamışsınızdır.
Çoğunlukla masal gibi başlayan pek çok ilişki kabusa dönüşebiliyor.
Aslında ilişkilerde ne kadar da yanlış şeylere odaklanıp oradan mutluluk çıkartmaya çalışıyoruz. Ve farketmeden ilişkiyi sabote edebiliyoruz.
Mesela; sevgiyi kavram olarak o kadar yüceltiyoruz ve de abartıyoruz ki, ilişkimizi kendi değerlerimizden, ihtiyaçlarımızdan ve kendimizden daha önde tutuyoruz. Kendi gelişimimizden çok, karşımızdakinin tüm potansiyelini ortaya çıkartmak için uğraşıyoruz.
Böyle bir dinamikte mutlaka bir yerde arıza çıkıyor.
Çünkü siz bütün içtenliğinizle onu geliştirmeye çalışırken, karşınızdaki için bu uğraş, kendine güvenine bir darbedir.
Zaten onu geliştirme çabası ile, 'istediğim insan gibi olması lazım' ihtiyacı arasındaki çizgi kaybolmaya başlar.

KONTROL YANILGISI

Onun kusurlu gördüğümüz yönlerini, genetik ve psikolojik farklılıklarınızı değiştirmeye çalıştığınızda, belki onu etkileyebilirsiniz bir süreliğine...
En başta bazı gelişmeler görebilirsiniz ama uzun vadede o, sadece sizi memnun etmek için olduğundan farklı biri olarak yaşamaktan sıkılacaktır.
Ayrıca siz onun üstünde uğraştıkça, birlikte olduğunuz kişinin kendi üstünde uğraşma ve gelişme çabası olmuyor çünkü ne yaparsa yapsın, siz oradasınız.
İşte en büyük hatayı belki burada yapıyoruz ilişkilerde...
Sadece etkileyebileceğimiz şeyleri, tümüyle kontrol edebileceğimiz yanılgısı ile yaşıyoruz.
Belki haklısınız, belki gerçekten değişmeye ihtiyacı var sevdiğinizin... Ama bunu onun görmesi ve kendi üstünde kendi uğraşması gerek.
Buradaki diğer sorun; ilişki üzerinde uğraşıp karşınızdakini değiştirmeye çalıştıkça, kendi gelişiminizi bırakmanız.
Onun istediğiniz gibi olması için o kadar uğraşıyorsunuz ki, en başta aşık olduğu 'sizden' uzaklaşmaya başlıyorsunuz. Ve kendi karakterinizin daha zayıf/hassas yönlerini görmezden geliyorsunuz.

YÜZLEŞME...

Sonuçta hepimiz kusurluyuz.
Hepimizin karakterinde ilişkileri sinsice sabote eden mantıksız, rahatsız, daha zayıf yönler var. Bir kere geçmişten gelen yükler, yetiştirilme tarzınız, kendi karakterinizin daha seytani yönleri, ne kadar kaçsanız, yüzleşmeden peşinizi bırakmıyor.
O yüzleşmeyi yapana kadar sürekli gireceğiniz testler, aşacağınız badireler var.
Çözümleyemediğiniz sorunlarınızla ve ilişkilerinizi sabote eden o şeytani yönünüzle yüz yüze geldiğinizde, kendinizi daha yakından tanımaya başlıyorsunuz.
İşte ancak bu farkındalığı yakaladıktan sonra hayat boyu sürebilecek bir birlikteliğe hazırsınız demektir, tabii eğer tercih ederseniz... Çünkü ancak o zaman gerçekten hangi kusurlarla yaşayabileceğinizi, hangi kusurları kabul edebileceğinizi bilirsiniz. Hem kendinizde, hem de karşınızdakinde... Mükemmel insan yok, mükemmel ilişki yok... 'İlla uzun vadeli bir ilişki yaşamak istiyorum' diyenlerdenseniz, bu yüzleşmeyi yapıp kabullenebileceğiniz, hatta takdir edeceğiniz kusurları olan birisi ile beraber olun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA