Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Çocuğa yemek yedirmek zor

Üç yaşındaki oğluma yemek yedirme konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yemek saati gelince sürekli mızıldanıyor ve ağzını kilitliyor. Onu beslemek için ne yapabiliriz? T.L./Ankara

Çocuğuna yemek yediremediği için üzülen anne ve babaların dünyasına hoş geldiniz! Bu dünya öyle kalabalık ki şaşırırsınız. Çocuklara beslenmeyi öğretmek, zaman ve çaba ister. Üç yaşındaki bir çocuğun, üç ana ve üç ara olmak üzere altı öğün yemesi uygundur.

DOĞRU GIDALARI VERİN
Çocukların tat duyguları ve seçicilikleri, yaşla birlikte artar ve alışkanlıkları ortaya çıkmaya başlar. Daha önce kabul ettiklerini sonradan reddeder hale gelebilirler. Bir çalışmaya göre; bir çocuğun yeni bir tada alışabilmesi için daha önce 16 kez, o gıdanın kendisine sunulmuş olması gerekir. Anne ve babalar, sağlıklı bir çocuğa beslenme eğitimi verirken onun ne zaman, ne yiyeceğini belirler. Ne kadar yiyeceğine ise çocuk karar verir. Önemli olan yemesi için çikolata ya da cips yerine doğru yiyecekleri ona vermenizdir.

***
Plasebo etkisi ne demektir?

Yıllardır kullandığım ve sayesinde çok rahat uyuduğum ilacın 'plasebo' olduğunu öğrendim. Bunu öğrendikten sonra ilaç içemez oldum. Plasebo ne demek? Mahmut T/Ank

Literatüre göre Latince bir kelime olan 'plasebo'; 'hoşnut edeceğim' anlamına gelir. İlaç ya da deva niyetine alınan bir şeyin, öznel olarak olumlu etkisini ima eder. Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir. Bazı durumlarda hastalar, kullandıkları ilacın plasebo olduğunu bilseler bile fayda görebilirler. Depresyon, ağrı, uyku bozukluğu ve huzursuz bağırsak sendromu durumlarında; plasebonun etkili olduğunu göstermiştir. Plasebo kullanan astımlıların, fonksiyon testlerinde iyi olmamalarına rağmen kendilerini daha iyi hissettikleri çalışmalar da vardır.
***
Egzersiz sonrası masaj faydalı

İki yıldır her gün ağırlık kaldırıyor ve kardiyo çalışması yapıyorum. Son altı aydır da haftada bir gün masaj yaptırıyorum. Masajın bana faydası oluyor mudur? Ö.E./İstanbul

Dayanıklılığı artırmak için egzersiz programına başlandıktan 2-4 ay sonra kas hücreleri içindeki mitokondriler iki katına çıkar. Mitokondriler; oksijeni hücre içine alıp kullanan mikroskobik hücre bölümleridir. Sayıları ne kadar artarsa, kaslar o kadar iyi soluk alıp vermeye başlar. Egzersiz ve masajın, mitokondri sayısının artışında önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Masaj, egzersiz sonrasında kasın toparlanmasında çok faydalıdır ve kasların gelişmesine de yardımcı olur. Egzersiz yorgunluğunu gidermek için bir uzman tarafından yapılacak masajın faydası tartışılmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA