Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Enerji içecekleri enerji verir mi?

Spordan önce ve sonra enerji içeceği içiyorum. Bunlar gerçekten enerji verir mi yoksa zararlı mı? M.S./Antalya
Enerji içecekleri genel olarak içinde şeker ve kafein bulunduran, ek olarak da vitamin, aminoasit ve besin takviyeleri içeren destek gıdalardır. Yani bu haliyle ve kanunlar tarafından izin verilen bileşimiyle zarar vermezler. İçindeki kafeinle kahve içmiş gibi uyarıp şekerle de enerji ihtiyacını bir ölçüde karşılarlar.

BİLİNEN MARKA OLSUN
Fakat bu söylediklerim yasal izinleri alınmış, üretim aşamasında denetimleri yapılan köklü markalar için geçerlidir. Enerji içeceği piyasasında öyle hızlı bir devinim söz konusu ki; her yıl onlarca marka kapanmakta, onun yerine yenileri peydah olmakta ve kimse adam gibi denetleyecek zamanı bulamamaktadır. Örneğin geçen sene bir markanın bileşiminde; erkeklerdeki sertleşme bozukluğuna iyi gelen ama enerji içeceklerine karıştırılması kesinlikle yasak olan 'sildenafil' bulunduğu tespit edilmişti. O nedenle, mutlaka bilinen markaların tercih edilmesi gerekir.

Rotavirüs aşısı yaptırmalı mıyım?
Rotavirüs aşısını çevremden duyuyorum ve hatta doktorumuz da önerdi. Çocuğuma yaptırmalı mıyım? A.S./Denizli
Rotavirüs aşısı son birkaç senedir yaygın olarak yapılmaya başlandı. Bu yüzden anneler de, doktorlar da bu konuda çok emin değiller. Rotavirüs; kış aylarından ilkbahara doğru ishal ile seyreden ve klinik tablolar yaratan bir mikrop. Çocuklardaki ishallerin yüzde 5-10'una sebep oluyor. Hastalık, doğru bakım ve sıvı tedavisi ile çoğunlukla kendiliğinden düzeliyor ama verilere göre bu mikroba bağlı olarak tüm dünyada her yıl 500 bin çocuk ölüyor. Rotavirüs aşısı başka mikroplarla ortaya çıkan ishali ya da kusmayı engellemiyor ama bu virüsle meydana gelen hastalıklarda, yüzde 74 koruma sağlayabiliyor. Çocuklara mutlaka yapılması gereken aşılar listesinde yok ama yaptırmanın da faydası var.

Deodorant çok kaşındırıyor
Aşırı kaşıntı yaptığı için koltuk altıma deodorant kullanamıyorum. Nasıl bir ürün kullanmamı önerirsiniz? L.F./Muğla
Deodorantı kullandıktan sonra kaşıntınızın olması; içindeki maddelerden birinin cildinizde tahrişe sebep olduğunu akla getiriyor. Terlemeyi önleyen deodorantların içinde; aktif ve yardımcı maddeler olarak farklı bileşikler bulunur. Bu maddelerin başlıcaları; alüminyum tabanlı maddelerdir. Bunun yanında paraben, parfüm, kaydırıcı yağlar, alkol, polietilen glikol, talk pudrası da olabilir. Deodorantları üst üste günlerce kullanmayın. Üst üste kullandığınızda, biriken madde miktarı artmakta ve kimyasal tahriş meydana gelebilmektedir. Bir de farklı markalar kullanarak, cildinizde hassasiyet gelişmesinin önüne geçebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA