Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Şekeri olan ayağına dikkat etsin

Şeker hastaları günlük hayatlarında ne gibi sorunlar yaşıyor? Hastaların özellikle ayaklarına neden daha fazla özen göstermeleri gerekiyor? Y.L./İstanbul
Çoğu kişi, şeker hastalığını sadece kan şekerinin yükselmesi ile sınırlı sanıyor ve 'şeker normal olduğu sürece başka bakıma da ihtiyaç yoktur' diye düşünüyor. Halbuki şeker hastalarının gözleri, böbrekleri ve kalpleri de düzenli olarak kontrol edilmeli. Tabii ki ayaklar da unutulmamalı çünkü ayakları ve parmakları farkında olmadan hasara uğrayan ve bir türlü iyileşmeyenler var. Ayak ve parmaklarda açılan yaraların iki sebebi var. Birincisi; uca doğru gittikçe incelen atardamarların hastalık nedeniyle daralıp kan taşıyamaz hale gelmesi. İkincisi ise yine şeker nedeni ile ayaklarda duyu sinirlerinin hasar görmesi. Kan damarları daralınca; dokuya iyileşmeyi sağlayacak maddeleri taşıyan kan akışı azalıyor ve yara bir türlü iyileşemiyor. Hasta, sonunda ayak ya da parmaklarını kaybedebiliyor.

Akdeniz diyetinin faydaları
'Akdeniz diyeti' olarak bilinen beslenme şeklinin vücuda ne gibi faydaları var? H.Y./Bolu
Hastalarıma, "Hepimiz Akdeniz çocuklarıyız ve bu coğrafyanın nimetleriyle bezenmiş Akdeniz usulü beslenme ve yaşam düzeni, bize en uygun olandır" diye anlatıyorum. Bu; taze sebzelerin bolca tüketildiği, tatlı niyetine meyvenin yendiği, sofradan baklagil, tahıl, yağlı tohumlar, zeytin ve zeytinyağının eksik edilmediği bir beslenme şeklidir. Kilit noktası ise; her şeyi mevsiminde taze tüketmektir. Bu gıdalar sayesinde binlerce mikro gıda, antioksidan, vitamin mineral ve bol miktarda lif alınıyor ve hepsi kronik hastalıklarla mücadelede, hep birlikte çalışıyor.

Şehir suyundaki arsenik
Şehir sularında az da olsa arsenik bulunuyormuş. Bu zehirli madde nereden bulaşıyor? N.B./Mersin
Suda kolay eriyen arsenik, belli sınırlar dahilinde şehir sularında bulunmasına izin verilen zehirli bir maddedir. Sınırın aşılması durumunda; o suyun kullanımı durdurulmaktadır. Arsenik, toprakta ve suda doğal olarak bulunabilir ama şehir sularına bulaşmasının asıl nedeni; tarımsal amaçla kullanımıdır. Arsenik; hem zararlı böceklerle mücadelede, hem de bitkilerde tozlaşmayı artırmada kullanılıyor. Yağmur suları ile toprağa ve suya karışabiliyor. Su havzalarındaki bu tip kullanımlar, suyun içindeki arsenik yoğunluğunu artırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA