Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Geceleri uykusuz kalanlar daha çabuk yaşlanıyor

Bir süredir geceleri doğru düzgün uyuyamıyorum. Uykusuzluk yaşlandırır mı? Ayşegül S./İstanbul

Yaşınız ilerledikçe uyku sorunlarınız da sıklaşabilir. Uykuya dalarken zorlanabilir, geceleri sık sık kalkıp, sabahları erkenden uyanabilirsiniz. Uyku sorunları nedeniyle gün içerisinde kendinizi yorgun, bitkin hissedebilir; iş performansınızın düştüğünü, depresif ve mutsuz olduğunuzu fark edebilirsiniz. Son dönemde yapılan bazı çalışmalar, uykusuzluğun tüm bu sorunların yanında yaşlanma sürecini de hızlandırdığını ortaya koydu. Journal of American Medical Association dergisinde yayınlanan bir araştırma, ileri yaşlarda sıklaşan uyku problemlerinin ve azalan derin uyku fazının, büyüme hormonu seviyelerini düşürdüğünü gösterdi.

HORMONLARI ETKİLER
Büyüme hormonu, yaşlılık yıllarınızda vücudunuzun dinç olmasına, enerji seviyelerinizin korunmasına ve vücut fonksiyonlarınızın sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olan ana maddelerden biri. Bu hormon derin uyku döneminde salgılandığından, ileri yaşlarda sıklaşan uyku sorunlarıyla birlikte vücutta azalmaya başlıyor. Yani uykusuzluk sorunu çekerken, yanında bir de daha hızlı yaşlanıyorsunuz. Hücre, doku ve organlarınızın yaşlanmasının bir diğer nedeni de, enflamasyon yani yangısal süreçlerdir. Enflamasyonu dışarıdan bir yerinizi kestiğinizde veya çarptığınızda kızarıklık, ödem veya şişkinlik olarak görebilirsiniz. Ancak aslında bu iltihabi süreç tüm hücre, doku ve organlarınızda gözle görülmeyen bir şekilde devam eder.

KALBE İLAÇ GİBİ GELİR
UCLA Cousins Center araştırma ekibinin çıkardığı Biological Psychiatry dergisinde yayımlanan bir rapora göre; bir gecelik uykusuzluk bile, yangısal süreci tetikleyip vücuda zarar verip yaşlandıran kimyasalların salgılanmasına yol açabiliyor. İyi bir gece uykusu; hem kalp hastalığı, hem de romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarını azaltıyor. Özellikle orta ve ileri yaşlardan itibaren, giderek daha fazla geceyi uykusuz geçiyorsanız, doktorunuzdan yardım istemeyi unutmayın. Ramazan ayında sağlıklı bir uyku için iftar ve sahurda yiyip içtiklerinize, kafein tüketiminize dikkat etmeniz gerekiyor. Yatma saatleri ve uyku alışkanlıklarınızın değişmemesine de özen gösterin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA