Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Mide gribi bulaşıcı mı?

Kızım zehirlendi, doktor norovirüs olabileceğini söyledi. Acaba kişiden kişiye geçer mi?

Norovirüs; mide gribi olarak da biliniyor ancak bunun normal griple bir ilişkisi yok. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, bu virüsün Kasım ayından Nisan sonuna kadar oldukça aktif olduğunu belirtiyor.

ELLERİNİZİ YIKAYIN
Norovirüs, gıdalardan geçebileceği gibi kişiden kişiye de bulaşabiliyor. Bulantı-kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler; genelde 24-36 saat arasında gelişiyor. Bu durumda şikayetleriniz muhtemelen iki-üç gün içinde geçecektir. Bulaşıcılığı ise bu sürenin sonundan itibaren ortalama üç gün, nadiren ise iki haftaya kadar devam edecektir. Devam eden şikayetlerde ve vücudun susuz kalması durumunda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Ellerinizi özenle yıkayın. Ayrıca 1 litrelik suya karıştıracağınız 10-15 çorba kaşığı çamaşır suyu ile birkaç gün boyunca evinizi temizleyebilirsiniz.

MYOMLARA D VİTAMİNİ DESTEĞİ
Annemin rahmi myom nedeniyle alınmıştı. Ben 35 yaşındayım ve önlem olarak ne yapabilirim?

Myomlar rahimde oluşan iyi huylu büyümelerdir. İyi huylu olmalarına rağmen sayıları birden fazla olabilir ve boyutları değişebilir. Bu özellikler nedeniyle Amerika'da histerektomi (rahim alınması) ameliyatlarının en sık nedeni myomlardır. Geçtiğimiz günlerde 1000 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada yeterli D vitamini olan kadınlarda myomların yaklaşık yüzde 30 daha az görüldüğü ortaya kondu. Yeterli gün ışığı olan kadınlarda ise risk yüzde 40 azalıyor. Düzenli jinekolojik muayeneleri ve orta yaşlardan itibaren D vitamini seviyelerinizi kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin

ALZHEİMER'A KARŞI EGZERSİZ
78 yaşındaki annem Alzheimer hastası. Egzersizin hafızaya iyi geldiğini duydum, işe yarar mı?

Hafıza fonksiyonlarını korumanın en iyi yolu düzenli egzersiz yapmak. Egzersiz beyne giden kan akımını arttırıp dokuları besler. 200 Alzheimer hastasını inceleyen yeni bir çalışmaya göre; hafıza kaybı başlamış olsa da düzenli egzersiz yapmak, bu hastaların daha az bakıma muhtaç olmasını sağlıyor. Hatta egzersiz yapan hastalardan bir yılın sonunda Alzheimer'e bağlı gelişen kas tutukluğu, titreme ve kordinasyon problemleri yarı yarıya azalıyor. Ancak mutlaka doktorunuza başvurarak hangi egzersizlerin anneniz için uygun olduğunu öğrenin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA