Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Sıcak çarpmasına dikkat!

Eşim 58 yaşında ve her yıl oruç tutar. Bu sene ise öğlenleri kendisini kötü hissediyor. Ne yapmalı? A.H./Bursa
Sıcak havalarda vücudun ısı dengesini denetleyen mekanizmalar yavaşlar. Vücut sıcaklığı, tehlikeli derecede artabilir. Aşırı sıcak ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalanlarda ve yeterli sıvı almayanlarda ise bu risk daha da artar.

SOĞUK KOMPRES
Bu nedenle oruç tutarken özellikle susuz kaldığınız gündüz saatlerinde, güneşin altında uzun süre vakit geçirmekten kaçınmalısınız. Eğer baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, kas krampları, mide rahatsızlığı ve ateş gibi belirtiler yaşıyorsanız; vakit kaybetmeden yardım isteyin. Serin ve gölge bir yere geçin. Uzanın ve vücuda (özellikle el bileği, boyun, koltukaltı ve kasıklara) soğuk kompres uygulayın. Ramazan ayında bu riskten korunmak için aşırı güneşli ve sıcak havalarda dışarıya çıkmamaya gayret edin.

AŞIRI SUSAMA HASTALIK BELİRTİSİ
Oruç tutarken aşırı susuyorum. İftarda su içsem de susuzluk hissi geçmiyor. Bu neden olur? H.B./İzmir
Sıcak havalarda veya oruç tutarken susamak; vücuttaki sıvı kaybının bir göstergesi olabilir. Ancak aşırı susama ve su içme isteği; bazı hastalıklara işaret edebilir. Başta diyabet olmak üzere, enfeksiyonlar ile kalp, karaciğer ve böbrek hastalıkları; aşırı susama hissi yaratabilir. İlaçlar da (idrar söktürücüler, sakinleştiriciler) susama hissini artırabilir. Bu nedenle uzun süre devam eden ve sıvı alımıyla geçmeyen susama hissiniz için mutlaka bir uzmana başvurun. Yapılacak muayene, kan ve idrar testleriyle; altta yatan bir sorun olup olmadığı anlaşılabilir.

MENOPOZDA OLAN ÇOK SU İÇSİN!
Menopozda olduğum için ateş basmalarım var. Oruç tutarken zorlanıyorum. Ne yapabilirim? R.M./Muş
Menopozda sık görülen ateş basması ve terleme şikayeti; vücudunuzun su ihtiyacını artırabilir. Bu nedenle menopozda olanların; oruç tutarken, iftar ve sahur arasında sıvı alımını daha çok artırmaları gerekir. Menopoz şikayetlerinizi hafifletmek için; hormon tedavilerinden, soya gibi bitkisel östrojenlerden yararlanabilirsiniz. Yoga yapmayı da deneyebilirsiniz. Son dönemde Amerika'da bazı antidepresanların, menopoz şikayetlerini hafifletmek için kullanılması onaylandı. Bu konuda sizi takip eden hekime danışabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA