Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Temel Reis ve ıspanak üzerine...

Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği ıspanağa yer verdim ve ıspanak ile enfes üç tarif hazırladım.
Ispanak eskilerden beri faydası ile bilinen ve Türk mutfağında çok sevilen bir sebzedir.
Çocukluğumuzdan bu yana annelerimiz tarafından bize yedirilmeye çalışılmıştır. Ben de bu düşünce ile hazır mevsimiyken ve tezgahlarda çokça bulunuyorken, en sevdiğim ıspanaklı lezzetleri yazayım diye düşündüm. Benim sıklıkla tek kişilik güveçlerde pişirip misafirlerim için hazırladığım ıspanak sufle, Malta'nın vazgeçilmez sokak lezzeti ıspanaklı paltizzi ve son senelerde pastası meşhur olan ıspanak ile ürettiğim ıspanaklı revani... Bakalım beğenecek misiniz?

TATLILARDA FISTIK NİYETİNE KULLANIN
Ispanak aynı zamanda son yıllarda yeni üretilen tarifler sayesinde tatlılarda da kullanılmaya başlanmıştır. Hatta uygun fiyatlı birçok baklavanın içine antep fıstığı ile birlikte parçalanmış ıspanaklı kek koyulduğu ve o sebeple yemyeşil renk aldığı söylenmektedir. Ben de bu sebeple ıspanaklı ve şerbetli bir tatlı üretmek istedim.
Nefis bir lezzeti oldu, siz de deneyin.

ISPANAĞIN BESİN DEĞERİ ÜZERİNE...
Ispanağın besin değerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İçerisindeki vitaminler, magnezyum, fosfor gibi değerli mineraller sayesinde tüketilmesi vücut için çok gereklidir. Ayrıca ıspanak vücudun direncini artırır ve kuvvet verir. Yaş ilerledikçe kendini gösteren öğrenme güçlüğü, zihin tembelliği gibi sorunlarla başetmek için birebirdir.
Yemeği pişirirken ıspanakları çok pişirip vitaminlerini öldürmektense hafif çiğ bırakmak sağlık açısından daha faydalıdır. Ispanağı zeytinyağı ile pişirmek, pişirirken içine pirinç veya bulgur eklemek, daha besleyici olmasını sağlayacaktır. Bugünlük benden bu kadar, lütfen benimle sofralarınızı ve tariflerinizi paylaşmayı unutmayın. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

Temel Reis yalanı
Çizgi film kahramanı Temel Reis'i bilmeyen yoktur. Her bölümde azılı düşmanı Kabasakal ile mücadele eder ve Safinaz'ı kurtarır. Bu mücadelede en büyük yardımcısı ıspanaktır. Söz konusu çizgi filmde ıspanağa öyle bir anlam yüklenmiştir ki; Temel Reis ıspanağı yemezse ne kabasakalı altedebilir, ne de Safinaz'ı kurtarabilir. Temel Reis ıspanak kutusunu sıkarak patlatır ve ıspanağı yiyerek kudretine ulaşır. Temel Reis; ilk olarak esasen halka ıspanağın yararlarını anlatmak ve tüketimini artırmak için bir reklam filmi olarak üretilmiş olsa da bu reklam filmi, kısa sürede üne kavuşmuş ve ardından çizgi film haline getirilmiş; ıspanak tüketimi de tüm dünyada artmıştır. Lakin 1937 yılında ıspanak üstünde araştırmalar yapan Alman bilim insanları, farklı sonuçlara ulaşmış. Ispanaktaki demir oranının sanıldığı gibi yüksek olmadığı ve önceki araştırmada yanlışlıklar yapıldığı ortaya çıkmış. Yeni bulgularla ıspanağın demir oranı sorgulanır hale gelmiş ve kayısının ıspanaktan daha fazla demir içerdiği görülmüş. Ispanağa bir darbe de 1990'larda gelmiş. Yapılan araştırmalarda ıspanağın içindeki bir maddenin vücuttaki demirin emilmesini zorlaştırdığı kanıtlanmış ve bu maddenin yaptığı etki ile ıspanağın içinde faydalı olduğu düşünülen demir oranı düşmüştür.

Ispanak sufle
2 bağ ıspanak
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet yumurta
Kırmızı pul biber
Tuz
BEŞAMEL SOS İÇİN :
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un

YAPILIŞI: Sıvı yağın içine, incecik kıydığımız soğanı ekleyip kavuruyoruz. 2 cm. büyüklüğünde dilimleyip iyice yıkadığımız ıspanağı ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Beşamel sos için; tereyağını tavaya alıp eritiyoruz, unu ekleyip kavuruyoruz ve azar azar sütü ilave edip pişiriyoruz. Derin bir kaseye yumurtaları kırıp kırmızı pul biber ve tuzla iyice çırpıyoruz. Soğuyan beşamel sos ve ıspanağı katıp iyice karıştırıyoruz. Sufle kabı veya küçük boy güveçlere paylaştırıyoruz. 200 derece fırında ilk yarım saat sadece alt kısmını, sonraki yarım saat de hem alt, hem üst kısmını pişiriyoruz
Not: Önce altı pişirmemizin sebebi, suflenin üstünün yanıp içinin çiğ kalmaması. Fırınınızın alt ısı modunda pişirmeniz daha iyi olacaktır.

Ispanaklı revani
4 adet yumurta
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ıspanak püresi
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 limon kabuğu rendesi
ŞERBETİ İÇİN :
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Çeyrek limon suyu

YAPILIŞI: Şerbeti hazırlamak için; su ve toz şekeri tencereye koyup karıştırıyoruz ve ocağa alıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra, şerbetin içine limon suyu ekleyip ocaktan alıyoruz. 8-10 yaprak ıspanağı az suda haşlayıp blenderdan geçirerek püre haline getiriyoruz.
Keki için; yumurta ve toz şekeri karıştırma kabına alarak mikserle çırpıyoruz. Kalan malzemeleri de ilave edip kek hamurunu hazırlıyoruz. Hazırladığımız hamuru, cam tepsiyi yağlayarak içerisine ilave ediyoruz. Önceden ısıtılmış olan 170 derecelik fırında pişiriyoruz. Pişen kekin ilk sıcağı çıkınca, yani yaklaşık beş dakika sonra ılık şerbeti üzerinde gezdiriyoruz. Şerbeti emince servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz ortadan ikiye kesip arasına krem şanti sürerek ya da üzerini krem şanti ile kaplayarak da servis edebilirsiniz.

Ispanaklı paltizzi
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
1 adet kabartma tozu
Az tuz
Aldığı kadar un
Yumuşak bir hamur açmak için nişasta
İÇ MALZEME:
1/2 kg. ıspanak
100 gr. ricotta peyniri

YAPILIŞI: Hamur yoğurulur. Sekiz eşit parçaya ayrılır. Her biri nişasta serpilerek açılıp üst üste konur ve tek bir yufka olarak açılır. Tek büyük yufka rulo haline getirilir. 25 adet beze çıkar. Her beze içli köfte oyar gibi parmakla oyularak iç malzeme eklenip şekil verilir. Ispanaklar kaynar suya atılır, bir taşım kaynatılır soğuk suya atılıp şoklanır ve blenderdan geçirilir. Ricotta peyniri ile karıştırılır. 175 derece fırında pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA