Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kivili yemyeşil tarifler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; olağanüstü bir güzelliğe sahip olan, aynı zamanda bol miktarda C vitamini içermesinden dolayı sağlık deposu, biraz tatlı biraz ekşi, yeşilin büyüsünün içine beyaz yerleştirilmiş siyah benekli bir meyve olan kivili tarifler var... Uzmanlar günlük bir adet kivinin vücudunuzun daha sağlıklı olmasına yardımcı olduğunu söylüyor. İçerisinde C vitamini oldukça fazla olan kivi; aynı zamanda A vitamini, kalsiyum, fosfor, protein, demir ve B1, B2 vitaminlerini de barındırıyor. Turunçgillerden daha fazla C vitamini içerdiği için gribal enfeksiyon hastalıklarının bir numaralı düşmanı olma yönünden de kış aylarında popüleritesi daha çok artıyor. Ayrıca bir adet kivi ortalama 35-50 kalori içerdiği için zayıflamaya da yardımcı. Diyetisyenim bana laktozsuz sütün içine bir adet kiviyi püre haline getirerek karıştırıp içmemi tavsiye ederdi. Bir diğer özelliği de lif kaynağı olarak bilinen muzdan daha fazla oranda life sahip ve bu özelliğinin bağırsak sorunları için birebir olması. Yani anlayacağımız kivi, olağanüstü bir kış meyvesi.
Yiyelim yedirelim...

KİVİNİN REÇELİNİ YAPTIM
Reçel konusunda ekstra yaratıcı ve yetenekli annemi bu defa sollayarak, yemyeşil renkte kivi reçeli ürettim. Yemyeşil rengin sırrını sorarsanız hemen söyleyeyim. Rengini ve dokusunu kaybetmesin diye fazla kaynatmadan meyvelerini aldım ve daha sonra sıcakken kavanozladım. Tadı da müthiş oldu. Bence muhallebi, cheesecake ya da dondurmanın üzerinden süzülmesi sofistike olacak.

YUMUŞACIK ETLER
Kivinin etleri pamuk gibi yapma özelliğini duymuştum ancak deneyimleme fırsatım olmamıştı. Bizzat denedim; gerçekten nefis oluyor. Yazları yapılan mangal partilerinin baş tacı olacağını düşünüyorum. Birçok kebapçının kivi ile etleri marine ettiklerini biliyor muydunuz? Bilenler bilmeyenlere anlatsın diye yaptım ve şimdi size anlatıyorum.

KİVİNİN DE BİR TARİHİ VAR
Kuzey Çin'e özgü bir bitkinin türlerinden olan kivi, antik Çin'de tedavi amaçlı kullanılıyormuş. Daha sonraları tohumlarının Yeni Zelanda'ya götürülmesi sonucu kullanımı yaygınlaşmış. Hatta Yeni Zelanda nın sembolü olan uçamayan bir kuş türü olan kivi kuşu, küçük kahverengi ve tüylü olmasından dolayı bu meyveye benzetiliyormuş ve kivi, ismini bu kuş sebebiyle almış. 1980'lerden sonra da ülkemizde tanınmaya başlamıştır. Bugünlük benden bu kadar... Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgilerimle...

Kivinin saymakla bitmeyen faydaları
İçerisinde bulunan bol C vitamini sayesinde grip, nezle gibi gribal enfeksiyonlar için birebir.
Lif kaynağı olması sebebiyle bağırsak problemlerine iyi geliyor.
Uykudan önce yenen bir adet kivi, gece boyu rahat bir uyku çekmemize yardımcı oluyor.
Gün içinde tüketilen kivinin kötü kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiş. Aynı zamanda iyi kolesterolü artırdığı da gözlemlenmiş.

Kivili meyve salatası
3 adet kivi
1 adet elma
1 adet muz
1 adet ayva
1 adet portakal
1 yemek kaşığı pudra şekeri
SOSU İÇİN:
2 portakalın rendesi
2 portakalın suyu
2 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI: Bütün meyvelerin kabuklarını soyuyoruz ve küp küp doğruyoruz. Pudra şekeriyle karıştırıyoruz. Sos malzemesini pişiriyoruz ve meyve salatasının üzerine dökerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Meyveler kararmasın diye pudra şekeri ile karıştırırken aynı anda yarım limon sıkabilirsiniz.

Kivili et marinatı
1 kg. dana eti
2 adet kivi
1 adet soğan
3 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

YAPILIŞI: Soğanları piyazlık doğruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Kivilerin kabuklarını soyup minik minik doğruyoruz. Kuşbaşı etleri diğer tüm malzeme ile karıştırıp bir saat bekletiyoruz. Ardından şişlere diziyoruz ve varsa mangalda ya da döküm bir tavada pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Tuz, eti sertleştirdiği için etinize güvenmezseniz tuzu marinatın içine değil piştikten sonra ilave edebilirsiniz.

Kivi reçeli
6 adet sert kivi (1 adeti ayrıca şerbete katmak için)
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
2 adet karanfil

YAPILIŞI: Su ve şekeri kaynatıyoruz. Bir adet kiviyi blenderdan geçirip şerbete ekliyoruz. Diğer kivileri soyup daire daire doğruyoruz. Şerbetin içine karanfiller ile birlikte atıp beraber kaynatıyoruz. Kiviler hafif yumuşayınca bir tabağa alıyoruz. Şerbeti pişirmeye devam ediyoruz. İstediğimiz kıvama gelince tanelerin üzerine döküyoruz ve sıcakken kavanozlara dolduruyoruz.

PÜF NOKTASI
Kivileri seçerken yumuşamamış olmalarına ve sert olmalarına dikkat etmeliyiz. Ayrıca kivi zaten ekşi bir meyve olduğundan bu reçeli pişirirken ekstra limon ilavesine gerek yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA