Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pavlova’nın hikayesi

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, bir hikayesi olan çok tatlı bir lezzet var: Pavlova… Bu; tabanı bezeye benzeyen, genellikle çilek, kivi ve kırmızı orman meyveleriyle süslenen bir çeşit turta.
Pavlova, adını ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova'dan alıyor. Hikayesi iseşöyle:

TÜTÜDEN ESİNLENMİŞ
Döneminin en önemli balerinlerinden biri olan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda-Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda'da yılın olayı sayılır. Rivayete göre, kaldığı otelin şefi Pavlova'nın şerefine bir tatlı hazırlamak ister. 'Dans etmiyor, adeta uçuyor' denilen balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef; bir balerin kadar hafif, kırılgan ve narin bir tatlı yapmaya karar verir.

MİLLİ TATLI HALİNE GELDİ
Tatlının Fransız bezesine benzeyen tabanı, tütünün ana şeklini oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise, tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan Pavlova'nın süslemesinde kullanılan kiviler, balerinin giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır.
Tatlı o kadar çok beğenilir ki; hem Yeni Zelanda'da, hem de Avustralya'da Paskalya gibi önemli günlerde kurulan özel sofralarda baş köşeyi alır.
Yeni Zelanda ve Avustralya'nın milli tatlısı kabul edilen Pavlova'nın lime sosuyla hazırlanmış bir tarifini sizlerle paylaşacağım. Hepinize afiyet olsun...

LİME SOSLU PAVLOVA
Malzemeler
6 yumurta akı
2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 lime suyu
1 lime rendesi

Yapılışı: Altı yumurta akı çırpılır. Kar gibi olunca azar azar toz şeker ilave edilir ve çırpmaya devam edilir. Diğer malzemeler eklenirken, devir biraz düşürülür ve 20 saniye daha çırpılır. Karışım, çırpma teline alındığında akışkan olmamalı ve telin ucunda kalacak bir kıvama gelmeli.
Ardından istenilen şekil verilerek, önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında bir saat pişirilir. Piştikten sonra fırın kapatılır ve kapak açılmaz. Fırının içinde bir süre pişer.

Sos için: Bir limenin suyu ve kabukları, yarım su bardağı toz şeker ve bir yemek kaşığı mısır nişastası pişirilir. Pavlovanın üzerine sürülür ve meyvelerle süslenir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA