Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Detoks ile gelen ferahlık

Sevgili okuyucular, bugün sizler için tam da Ramazan arifesinde, son zamanların en popüler konusu olan detoks ve sıvı beslenmeyi araştırmaya karar verdim.
Vitalis Juice'un atölyesine gittim ve sizler için sıvı beslenme ve detoks konusunda Türkiye'nin en iyileriyle tanıştım. Fotoğrafımızdan da anlaşılacağı üzere o kadar müthiş, neşeli bir ekiple karşılaştım ki anlatamam.
Vitalis Juice ortaklarından Kerem Ömer Erkasap'ın aracılığı ile tanıştığım sıvı beslenme kültürü beni içine öyle bir çekti ki, artık hemen hemen tüm gurme seyahatlerim dönüşü metabolizmamı dinlendirmek ve zararlı toksinlerden arınmak içi detoks tipi sıvı beslenmeye başvuruyorum. 'Peki nedir şu detoks tipi sıvı beslenme İdilika?' diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Efendim detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmak için asrın buluşu bir sıvı beslenme modelidir.

DETOKS YAPMAK İÇİN EN İDEAL AY
Hepimizde Ramazan ayı geliyor diye iftar hazırlıkları şimdiden başladı değil mi? 30 gün boyunca homini gırtlak, cumbala yatak modunda yiyeceğiz de yiyeceğiz. İftar sofraları bile hayrete düşecek, hangi ara hazırlanıp hangi ara tüketildiklerine inanamayacak hızda silinip süpürülecek. Esasen detoks yapmak ve tüm dolaşım sistemimizi hizaya sokmak için ideal bir zaman dilimi değil midir mübarek Ramazan ayı? Ramazan ayında detoks yapmak isteyenler için; Vitalis Juice ortaklarından Kerem Ömer Erkasap anlatıyor: "Bundan yaklaşık 10 sene önce, ben Amerika'dayken yeşil sebzelerin suyunu sıkıp içmek, bir statü göstergesiydi. Zamanla yaygınlaştı.
Biz de üç sene önce bu beslenme yöntemini Türkiye'ye getirmeye karar verdik ve hemen akabinde aşırı bir talep aldık çünkü soğuk sıkım sebze ve meyve sularını cam şişede dileyenlere ulaştırıyoruz.'' Kerem Bey beni, beslenme, diyet ve fitoterapi uzmanı Gizem Keservuran ve Şef Nilgün Erseven ile tanıştırdı.
Gizem Hanım, detoks içeceklerin; protein, karbonhidrat, yağ ve kalorileri ile formülünü oluştururken, Nilgün Hanım ise lezzet kısmıyla ilgileniyor. Gizem Hanım'dan, son derece faydalı bilgiler öğrendim. Beni en etkileyenleri sıralayacak olursam, juicing adı verilen bu sıvı beslenme yöntemini muhtelif aralıklar ile benimsersek; temel günlük enerji, mineral ve vitamin ihtiyacımızı karşılamış oluyormuşuz. Meğer birçok sebze ve meyve, oldukça fazla protein ve kalsiyum ihtiva ediyormuş da biz bilmiyormuşuz.
Hemen hemen tüm hastalıklar bağırsaklarda başlıyormuş ve juicing'in bunun için bağırsak hareketlerimizi düzenleyici, kan dolaşımımızı hızlandırıcı müthiş bir etkisi varmış. Sebze ve meyvelerin, belli bir kombinasyon ile sularını sıkıp içmek bize tertemiz bir kan dolaşımı sağlıyormuş ve kan dolaşımında bütün organlara dokunup bizlere tertemiz bir beden sunuyormuş. Yani buradan çıkardığımız sonuç, sindirim sistemimiz ne kadar düzenli çalışıyorsa ve kan dolaşımımız ne kadar temiz ise o kadar sağlıklıyız.
Gizem hanım ve Nilgün Hanım, "Kendini sağlıklı hissetmek kadar güzel bir şey yok" diyor. Gizem Hanım şöyle devam ediyor: "Nasıl ki duş almadan gün geçiremiyoruz, kötü beslenme ve stresin yanında vücuda ferahlık ve es vermek istiyoruz; bu beslenme tipi de onun gibi ruhen ve fiziksel olarak toksin atımı, adeta bir zihinsel detoks."


DETOKS NOTLARI

Metal bıçaklı katı meyve sıkacağı yerine seramik dişli meyve-sebze sıkacağı tercih etmeliyiz, çünkü mineral ve vitamin kaybı olsun istemeyiz öyle değil mi?
Öğleden sonra kan şekerimiz düşüyor, çikolata, gofret, bisküvi gibi atıştırmalıklara başvuruyoruz. Ara öğün olarak bir bardak sağlık içmek istemez miydiniz?
Yeşil sebzelerden yapılmış bir çorba ile de detoks yapılabilir ancak 'Ben birşeyler çiğnemeliyim, kemirme ihtiyacımın önüne geçemiyorum' diyorsanız, o zaman tek öğün modeli detoks beslenmeyi seçebilirsiniz ve öğle yemeğinde koca bir tabak yeşil salata tüketebilirsiniz.

DETOKSUN VAZGEÇİLMEZLERİ

Portakal; glisemik indeksi yüksek olduğu kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürdüğü ve sık acıktırdığı için önerilmiyor.
Salatalık, kabuğu ile sıkılınca tam bir mineral deposu.
Kara lahana, ıspanak vs. gibi ortak özelliği toksin atma olan koyu yeşiller, kan dolaşımını hızlandırmada etkili oluyor ve kalsiyum içeriyor
Zencefil; kanı sulandırıyor, müthiş bir aksioksidan ancak fazlası tansiyonudüşürebilir.
Limon; yağ yakıcı özelliği bir yana dursun, tam bir şifa deposu.

EVDE DETOKS İÇECEĞİ

2 adet salatalık
Yarım limon
2 avuç ıspanak
1 adet yeşil elma
2-3 cm. taze zencefil

Yapılışı:
Hepsini katı meyve sıkacağında sıkıp içiyorsunuz. İster gün boyu, isterseniz de iki ara öğün olarak bu içeceği tüketebilirsiniz.

EV YAPIMI BADEM SÜTÜ

100 gr. çiğ badem
1.5 lt. su
Tarçın

Yapılışı:
100 gr. çiğ bademi 1.5 lt suyun içinde sekiz saat bekletiyoruz. Blenderdan geçiriyoruz. Bir tülbent ya da tel süzgeç yardımı ile süzüyoruz. Kalan badem sütünü, içine tarçın ve limon ilave ederek saklıyoruz. Limonu, bozulmaması için ekliyoruz.

PÜF NOKTASI
Kalan badem püresini kahvaltıda yoğurt ile karıştırarak ve lezzetlendirerek tüketebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA