Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Meze Festivali Antalya’da

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı olarak bugün, Türkiye'de ilk defa düzenlenen Uluslararası Meze Festivali için Antalya Akra Barut Otel'den sizlere yazıyorum.
1. Uluslararası Meze Festivali, Antalya'nın temel niteliklerini yeni nesil otel konseptiyle buluşturan Akra Hotel'in ev sahipliğinde gerçekleşti. Efsane ustaların büyüleyici reçeteleri ile misafirler, eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıktı. Binlerce yıllık tarihinin yanı sıra muhteşem doğasıyla da kendisine hayran bırakan Antalya ve Meze Festivali, 25 lezzet durağının efsane ustalarının büyüleyici reçeteleri ile damaklarda unutulmayacak tatlar bırakarak, hafızalara kazındı. Usta şeflerin ellerinden çıkan birbirinden güzel lezzetleri en iyi şekilde misafirlerine sunan Akra, muhteşem bir festivale daha imzasını attı. Lezzetleri kadar sunumlarıyla da birer sanat eserine dönüşen mezeler, damak tadımızın yanı sıra estetik dokunuşlarıyla da adeta görsel bir şölene dönüştü.

FARKLI ÜLKELERDEN GELDİLER
Sadece Türkiye'den değil, Yunanistan, Lübnan ve Beyrut'tan gelen şefler de kendi mutfaklarına has mezeleri bizlere sunarak, kültür elçiliği yaptı. İlk akşam Antalya'nın 81 yıllık mihenk taşı olan Yedi Mehmet Restaurant'ın spesiyellerini tatma fırsatı buldum. Hani ilk görüşte aşk derler ya, resmen Yedi Mehmet bana bu duyguyu yaşattı. İç pilavın içine kimi zaman bergamut, kimi zaman incir reçeli ilave etmesine hayran olduğum bu özel mutfağın, en meşhur tabaklarından biri olan tahinli kabak tatlısını da tabii ki denemeden ayrılmadım.

MEZE DEMİŞKEN...
Mezenin ne olduğunu da anlatmak isterim. Meze esasen, dünya yemek literatüründe ordövr ismi ile anılmaktadır. Dünyada, Orta Doğu ve Türkiye'de özel bir yere sahip olup hafifliği, lezzeti ile kendine hayran bırakan soğuk yemeklerdir.
Çeşit olarak her türlü duruma ve ortama hitap eden mezeler vardır. Sofra zenginliğinin dışında yemeği keyifli hale getiren ve doyurma amacı taşımayan eşsiz lezzetlerdir. Yöreye ve kültüre göre meze çeşitleri bulunur. Keyifli sohbetlerde soğuma kaygısı olmayan ve muhabbetleri de keyifli hale getiren yemeklerdir. Bağımsız oldukları kadar da lezzette özgürlerdir.
Bugün sizlere tarifini vermek istediğim mezeleri yazdım. Tüm şeflerimize teşekkür ederek, şahane anılar ile Antalya'dan ayrılıyorum.

PİRPİRİM ACILI ARAP KÖFTELERİ

Köfte için:
1 su bardağı köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Kırmızı toz biber
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı su

Ayrıca:
Semizotu
2 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt

Domates sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet domates rendesi
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Nane

Haşlamak için:
Su
Tuz

Yapılışı: Bulgur ve irmiği bir su bardağı kaynar su ile ıslatıyoruz ve yumuşaması için 15-20 dakika bekliyoruz. Yumuşayan yarım bardak un, tuz, toz kırmızı biber ve biber salçası ekleyip hamuru özleşene kadar yoğuruyoruz. Gerekirse yoğururken yarım bardak su ilavesi yapabiliriz. Harçtan minik parçalar alıp avucumuzun içinde yuvarlıyoruz ve parmağımızla ortasına bastırıyoruz. Yaklaşık 1.5 litre suyu kaynatıp tuz ekliyoruz. Köfteleri sıcak suya atıp haşlıyoruz. Suyun üzerine çıkan köfteler üç-dört dakika kaynadıktan sonra kevgir ile tabağa alıyoruz.
Sosu için; tereyağında sarımsak rendesini kavuruyoruz, salçayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Rendelenmiş domatesi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Tuz, nane ile tatlandırıyoruz. Haşlama suyundan gerekirse bir çay bardağı kadar su ilave edip birkaç taşım kaynatıyoruz. Haşlanan köfteleri sos ile buluşturup birkaç dakika kaynatıyoruz.
Diğer yandan sarımsağı eziyoruz, üç-dört yemek kaşığı süzme yoğurda biraz tuz ilave edip karıştırıyoruz. Semizotunu yıkayıp servis tabağına alıyoruz. Sarımsaklı yoğurdu semizotu ile karıştırıyoruz. Son olarak semiz otu yatağının üzerine domates soslu sarımsaklı köfteyi ekleyerek servis ediyoruz.

HİBEŞ

1.5 su bardağı tahin
5 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
3 diş sarımsak
2 adet limon
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2.5 tatlı kaşığı kimyon
1.5 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Sarımsakları rendeliyoruz. Sarımsaklarla birlikte diğer bütün malzemeyi iyice karıştırırıp birbiriyle özleştiriyoruz. Tuz, limon ayarını damak tadımıza göre ayarlıyoruz. Ekmek üzerine sürerek yiyoruz.

ABUGANNUŞ

3 adet közlenmiş patlıcan
2 adet közlenmiş domates
2 adet közlenmiş biber
4 diş sarımsak
1 kahve fincanı zeytinyağı
Az miktarda nar ekşisi

Yapılışı: Domateslerin kabuklarını soyuyoruz, küçük küçük doğruyoruz. Patlıcanların da kabuklarını soyuyoruz, küçük şekilde doğruyoruz. Biberlere de aynı işlemi uyguluyoruz. Büyük bir tabağa malzemeleri koyarak tuz, nar ekşisi, zeytinyağı ekleyip karıştırıyoruz.
Not: İçine yoğurt eklenince babagannuş, yoğurtsuz hali abugannuş diye birçok rivayet varsa da siz ister yoğurtla servis edin, ister yoğurtsuz; bu meze nefistir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA