Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Tereciye tere sattıran tarifler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, benim de özelikle öğrenmeyi istediğim, pek tanımadığım yeşillik olan tere otu ile sizlerleyim. Tere otu, benim mutfağımda sık kullanmaya alışık olduğum bir malzeme olmadığından, sizlerle birlikte ben de neredeyse ilk defa tere otuyla bu kadar haşır neşir oldum. Ekim ayında manav ve pazar tezgahlarında sıklıkla adından söz ettiren tere otunu tanıyalım bakalım nasılmış...
Tere otu, turpgillerden gelen bir bitki türüdür. İnce yapraklı olduğu için piştiği zaman tadı acılaşır, bu yüzden çiğ şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Anavatanı Asya olan bu ot, ülkemizde Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Salatalarda bolca kullanılır. Kekremsi bir tadı olduğu için çok seveni yoktur ama yenilmesi gereken bir bitkidir.

TERE FAYDALI MI?
Terenin en önemli özelliği kadın hastalıkları için ilaç gibi bir etkiye sahip olmasıdır. Adet bozukluklarını giderebilen, emzirme döneminde süt artışını destekleyen mucizevi bir bitkidir. Bunun sebebi de bir bitkiye göre yüksek oranda demir ve protein içermesidir.
Sindirim sistemi için harika bir dosttur. Kanı arındırır, iştah açar, kabızlık problemleri için birebirdir. Bağırsakların temizlenmesine yardım eder. Kilo vermeye de yardımcı olur. Yağ yakıcı ve ödem atıcı etkisi vardır. Tere tohumunu balla karıştırarak yediğiniz takdirde dizanteri hastalığını tedavi eder. Nefes daralması, astım, bronşit ve öksürük gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kansızlığa iyi gelir. İçerisinde çeşitli antioksidan maddeler bulunduğundan kanser hücreleri ile savaşma konusunda da oldukça başarılıdır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

TERE ÇORBASI

1 demet tere
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 su bardağı hazır çiğ krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı: Tereyi saplarını ayıklayıp yıkadıktan sonra üç bardak su ilavesiyle yedi-sekiz dakika haşlıyoruz. Soğuyunca el blenderıyle veya mutfak robotuyla püre haline getiriyoruz. Tencereye yağı ekliyoruz. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavuruyoruz. Tereli suyu yavaş yavaş ve karıştırarak ekliyoruz. Sütü de ilave edip ve pişiriyoruz.

TERELİ MÜCVER

2 demet taze soğan
1 demet tere
2 demet sarımsak
2 demet maydanoz
6 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
Tuz
Karabiber

Kızartmak için:
Sıvı yağ

Yapılışı: Yumurtaları ayrı bir kapta çırpıp yeşilliklerin üzerine ilave ediyoruz. Karışıma un ekliyoruz. Sıvı yağı geniş bir tavada kızdırıyoruz. Harçtan kaşık dolusu alarak tavaya döküyoruz. Mücverleri önlü arkalı kızartıyoruz. Fazla yağının gitmesi için kağıt havlu üzerine çıkartıyoruz.

TERE SALATASI

1 demet tere
3 çorba kaşığı yoğurt
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı şeker
1/2 demet maydanoz
1/4 demet tereotu
Tuz
Karabiber

Süslemek için:
1/2 demet kırmızı turp
1 adet haşlanmış yumurta

Yapılışı: Tereyi temizleyip yıkıyoruz. Yoğurdu ve zeytinyağını bir kabın içinde karıştırıyoruz. Soğanı soyup ince ince doğruyoruz. Limon suyunu yoğurtla karıştırıyoruz. Tuz ve şekerle tatlandırıyoruz. Maydanoz ve tereyi ince ince kıydıktan sonra sos ile karıştırıyoruz. Tereyi servis tabağına alıyoruz. Son olarak sosu terenin ortasına yerleştiriyoruz.

Püf noktası
Haşlanmış yumurtayı dörde bölüp üzerine koyabilirsiniz ya da turpları halka halka kesip tere salatasının üzerini süsleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA