Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

'Adım kadın-erkek ilişkisi yazarına çıktı'

'NecmiQ' adlı yeni oyununda, 2023 yılında bilgisayar koduyla 'kusursuz' sevgiliyi yaratan bir adamın öyküsünü anlatan Uğur Uludağ: Adım, kadınerkek ilişkisi yazarına çıktı ama kelin ilacı olsa kendi başına sürer!

Eşi Yağmur Kaşifoğlu'ndan boşandıktan sonra iki sene Amerika'da yaşayan Uğur Uludağ 'NecmiQ' adlı oyunla tiyatroya döndü. Oyunun, geçtiğimiz hafta Akatlar Kültür Merkezi'nde yapılan ilk gösterimini izledim. Uludağ, yine kendine has mizah anlayışı ve bol göndermeli oyunuyla seyirciyi mest etmeyi başardı. Uludağ, yeni oyununda seyirciyi 3 boyutlu teknolojilerin yaygınlaştığı günlere götürüyor. 2023 yılında geçen oyun; durumu kadınerkek ilişkisi temeline indirerek, 'Erkekler; ileri teknolojiyi, istediği kadını yaratmak için kullanırsa ne gibi sonuçları olur? İnsan, teknoloji ve bilgisayar kodlarıyla yarattığı bir kadınla ne kadar mutlu olabilir? Mükemmel kadın var mıdır?' gibi sorulara yanıt arıyor.

BEŞ FARKLI KADINI OYNUYOR
Uludağ; bu oyunu, Eylem Şenkal'ın iki sene süren ısrarı, yakın arkadaşı Hakan Bilgin'in de yoğun baskısıyla bir ayda yazmış. Oyunda Bilgin, 'Arkeolog Kerem' rolünde. Bilgin, Uludağ'ın kaleminden çıkan rolünü sahneye yansıtmakta hiç zorlanmıyor. En duru oyunculuğunu sergileyen Bilgin'in rahatlığı seyirciye de geçiyor. Daha önce 12 tiyatro oyununda rol alan Eylem Şenkal, oyunda Kerem'in hayatına giren kadınları oynuyor. Beş farklı karaktere bürünen Şenkal, tümünde de farklı bir kadın olmayı başarıyor. Şenkal, rolünü abartılı oynasa da seyirciyi rahatsız etmiyor. İkiliye, Pervin Durmaz ve Yeliz Ustaoğlu eşlik ediyor. Galaya özel olarak sahneye çıkan Uludağ, bilgisayarda kod yazarak istediği canlıyı yeniden yaratabilen 'Umut'u oynadı. Hemen belirteyim; Uludağ, sonraki oyunlarda 'Umut' rolünü Şükrü Çetin'e devredecek. 'Kerem', kız arkadaşlarından illallah edip bir türlü aradığı kızı bulamayınca, ikilinin aklına parlak bir fikir geliyor. Amaçları, dört dörtlük bir kadın yaratmak. 'Kerem', "Daha önce havlamayan köpek yapmışsın, bu kez de çok konuşmayan kadın yaparsın" diyerek 'Umut'u motive ediyor. 'Kerem'in arkeolojik kazılar sırasında bulduğu 8 milyon yıllık kadın kafatası ile ve evin hizmetçisi 'Nezaket'ten aldıkları kan ve doku örneklerini kullanarak bir kadın yaratıyorlar ve ortaya 'NecmiQ' çıkıyor.

ADI Q KLAVYEDEN GELİYOR
Peki 'NecmiQ' ne demek? 'Umut'un babaannesinin adı 'Necmiye.' 2023'te 'Necmiye' diye bir isim kalmayacağını düşünen ikili, "Yarattığımız kadının, teknolojik bir ismi olsun" diyerek, Q klavyeden esinlenip kadının ismini 'NecmiQ' koyuyor. 'Kerem' istediği donanımı yükleyerek yarattığı 'NecmiQ' ile mutluluğu yakalayabilecek mi? Hem fiziken, hem de ruhen mükemmel kadın var mı? Uludağ, konuya şöyle yaklaşıyor: "Mükemmel kadın değil, insan yok. Hepimiz yazılımız. İlişkiler bitiyor, son model telefonlar, arabalar ihtiyaç yokken alınıyor ama benim yeni sürümüm yok ki! Ben aynıyım. 'Uğur S' yok yani! Bununla yetinilmediği için ilişkiler bitiyor. Tüketim toplumunun esiri olanlar, insana da öyle davranıyor."

'KOCA REFLEKSİNİ BECEREMEDİM'
25 sene önce kurduğu E.S.E.K. (Espri Sanatları Enstitüsü Kurumu) adlı tiyatroyla 20 oyun sahneleyen Uğur Uludağ, kadın-erkek ilişkilerine dair yazdığı oyunlarla adından söz ettiriyor. "Kelin ilacı olsa kendi başına sürer" diyen Uludağ, Yağmur Kaşifoğlu ile boşanmasıyla ilgili ilk kez konuştu: "Yazdığım oyunlar yüzünden adım, kadınerkek ilişkisi yazarına çıktı. Kelin ilacı olsa kendi başına sürer. Kadın-erkek ilişkileri hakkında çok şey biliyor olsaydım, evliliğim bitmezdi. Çok muazzam bir evlilik yaşadım; Yağmur'un hakkını yiyemem. Ben sevgili refleksini iyi bilen bir adamım ama koca refleksini beceremedim. Yağmur'la iyi bir şekilde ayrıldık ama şu anda görüşmüyoruz. İlişki yaşayıp da ayrılanların tekrar arkadaş kalabileceğine inanmıyorum. Çok sevgi ve tutku dolu bir ilişkimiz oldu. Boşandığımızda da bir sorunumuz yoktu. Boşandıktan sonra çevremizden duyduklarımızdan dolayı aramızda tatsız bir durum oldu."

ABD 'DE FİLM YÖNETECEK
"Oyunculukta ve tiyatroda benim için mücadele yok; yapabileceğimi biliyorum. Sinema ise yeni mücadele alanım" diyen Uğur Uludağ, yakında Amerika'da bir film yönetecek. Uludağ'ın 1999 tarihli 'Godot'yu İzlerken' adlı oyunu da ABD'de sahnelenecek.
Biletleri, Tiyatrobiletim.com adresinden yüzde 25 indirimli olarak satılan 'NecmiQ', 13 ve 27 Nisan'da Akatlar Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA