Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

'Şümürz' Edinburgh'ta izleyiciyle buluşacak

Geçtiğimiz sezon adından sıkça bahsettiren Hayal Perdesi'nin 'İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz' adlı ilk oyunu, 5-18 Ağustos tarihleri arasında dünyanın en prestijli tiyatro festivallerinden Edinburgh Fringe'de Türkçe olarak sahnelenecek. İlk olarak Nilüfer Sanat'ın desteğiyle 19'uncu İstanbul Tiyatro Festivali'nde seyirciyle buluşan oyun, bugüne dek seyircinin büyük beğenisini topladı. Sezona damga vuran oyun, Afife Ödülleri'nde Aleksandar Popovski'ye 'En İyi Yönetmen', başrol oyuncusu Selin İşcan'a birçok adaylığın yanı sıra Yeni Tiyatro Dergisi 3. Emek ve Başarı Ödülleri'nde 'Yılın En İyi Kadın Oyuncusu' ödülünü kazandırdı. Tiyatronun genel sanat yönetmeni Selin İşçan'la oyunun Edinburgh serüvenini konuştuk...

'DİZLERİM MORARIYOR AMA DEĞER'
Oyunun başarılı yönetmeni Popovski ile birlikte Şehir Tiyatroları'nda 'Tehlikeli İlişkiler' ve 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' isimli oyunlarda da çalışan Selin İşcan, bu iş birliğinin oyuna olumlu yansıdığını söyledi. "Şümürz', popüler kültüre hizmet eden bir oyun değil, bu anlamda zor bir oyun, riskli bir seçim" diyerek itirafta bulunan İşcan, "Buna rağmen umduğumdan çok daha iyi bir sezon geçirdik. Çıkan eleştiriler bizi utandırmadı" deyip oyunun gördüğü ilgiden çok memnun kaldığını söyledi. Oyunda 'Şümürz' karakterine hayat veren oyuncu, tek kelime konuşmasa da performansıyla ayakta alkışlanıyor. Oyun boyunca kendisini yerden yere atan İşcan, "Özellikle zorlayan oyunları tercih etmiyorum ama hep öyle denk geliyor. Oyun sonrası dizlerim morarıyor. Oyunun sonunda saçlarımın durumuna zaman zaman üzülüyorum. Ama buna değiyor" dedi. İşcan şöyle devam etti: "Oyuncu olarak alt metnimde 'Şümürz', ezilenleri temsil ediyor. Ama seyirciler farklı farklı anlamlar yüklüyor ona; kimi 'Dövdüğümüz vicdan' diyor, kimi korku, kimi ego, kimi şiddet gören, ezilen kadınlar... İzleyen her bir bireyin kendi adına farklı anlamlar yüklemesi güzel." İskoçya'nın Edinburgh kentinde düzenlenen festival için hazırlıklarını sürdürdüklerini söyleyen İşcan, süreci şöyle anlattı: "Edinburgh Fringe, dünyanın en büyük sanat festivali. Bu festivaller bizim için çok güzel buluşma ve karşılaşma fırsatıdır. Dünyanın en önemli gazetelerinin kültür sanat yazarları, eleştirmenleri bizzat orada bulunuyor, oyun izliyor ve görüşlerini yazıyorlar. Ayrıca izleyicinin ilgisi müthiş. Örneğin 2014'te 2 milyon 187 bin etkinlik bileti satılmış. 5-18 Ağustos tarihlerinde şehrin merkezinde yer alan C Venues'de her akşam 14 performansımız olacak, saat 19:50'de başlayacak. İngilizce üst yazıyla oynayacağız. Araştırmalarımıza göre ilk defa Fringe programında Türkçe bir oyun sahneleniyor. Bu benim için düşlerimize dokunmak gibi..."

SENEYE DEVAM EDECEK
Fransız yazar Boris Vian'ın yazdığı oyunda Selin İşcan'la birlikte Serhat Özcan, Ayşe Lebriz, Selin Tekman, Tuba Karabey ve Nihat Alptekin rol alıyor. Oyun önümüzdeki sezon da devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA