Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Sahnelerin efendisi

2008'den beri sahnelenen Şehir Tiyatroları'nın lokomotif oyunu 'İstanbul Efendisi'; kızını evlendirmeye çalışan İstanbul kadısının komik öyküsünü anlatıyor

Şehir Tiyatroları'nın Yaz Oyunları, bu yıl ikinci kez tiyatroseverlerle buluşuyor. Daha önce Haziran'da sahnelenen 'Cibali Karakolu', 'İstanbul Efendisi' ve 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' adlı oyunlar, geçtiğimiz salıdan itibaren tekrar sahneleniyor. Ben de geçen sefer izleyemediğim 'İstanbul Efendisi'ni önceki akşam Açıkhava'da izleme fırsatı buldum ve bir Engin Alkan hayranı olarak yine büyük keyif aldım.

GÖRSEL ŞÖLEN
Musahipzade Celal'in yazdığı eser; Şehir Tiyatroları'nın lokomotif oyunlarından biri. Daha önceki yıllarda da değişik kadrolarla sahnelenen oyun, yeni kadrosuyla beş sezon boyunca izleyicilerle buluşuyor. Çağlar Çorumlu, Sevinç Erbulak, Sevil Akı, Özlem Türkad ve Sezai Aydın gibi isimlerin yer aldığı bir önceki versiyonun yönetmeni olan Engin Alkan oyunda 'Savleti Efendi'yi canlandırıyor. Osmanlı'da Lale Devri'nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi'nin konağında geçen olayları ele alan 'İstanbul Efendisi', Osmanlı'nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergiliyor. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için fallara, büyülere bel bağlayan İstanbul kadısı 'Savleti Efendi'nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun, iki perdeden oluşuyor. 'Savleti Efendi', kızı 'Esma'nın gönlüne yön vermek için cinlere, perilere bel bağlıyor ama kızı babasının istediği kişiyle evlenmek istemiyor. Kız başkasını seviyor ancak babası da onu kabul etmiyor. Kızın babasını ikna sürecini anlatan oyun, yaklaşık üç saatlik süresine rağmen sıkmıyor. Bunda Alkan'ın görsel şölen yaratan rejisinin yanı sıra oyuncuların yüksek performansları, bir arada söylenen şarkılardaki uyum, ritm ve danslardan oluşan koreografinin de katkısı büyük. Oyuncuların birbirleriyle uyumları da takdire şayan.

ÖNEMLİ ESERLER SESLENDİRİLİYOR
Oyunda seslendirilen şarkılar arasında; Saadettin Kaynak'ın 'Leyla Bir Candır', Ali Sami Toker'in 'Talihin Elinde Oyuncak Oldum', Tatyos Efendi'nin 'Gamzedeyim Deva Bulmam' gibi eserleri de yer alıyor. Erkek oyuncuların falaka sahnesinde söyledikleri 'Çile Bülbülüm' şarkısı izleyenleri güldürürken, oyuncular da bu zorlu sahnedeki performanslarıyla büyük alkış topluyor. Barış Dinçel'in yaptığı sahne tasarımı ve Duygu Türkekul imzalı kostümler de oyuna iyi hizmet ediyor. Oyunun göze hoş gelen koreografisini ise Senem Oluz yapmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA