Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Ezanla başlayan Shakespeare oyunu

Bakırköy Belediye Tiyatroları'nın yeni oyunu 'Yanlışlıklar Komedyası', İngiliz yönetmen Tim Supple imzasını taşıyor. Supple, Shakespeare'in insanlara bir arada yaşama gerekliliğini vurgulayan oyununda ezan sesi kullanıyor

Oyuncu Alican Yücesoy'un, geçtiğimiz yaz yapılan seçimlerle Bakırköy Belediye Tiyatroları'nın genel sanat yönetmenliği koltuğuna oturması, tiyatro dünyasında büyük heyecan yaratmıştı. Henüz 18 yaşındayken girdiği BBT'nin başına 33 yaşında geçen Yücesoy'un başarısı; beklentileri yükseltmiş ve tüm dikkatler kendisine çevrilmişti. Ekibiyle birlikte çok yoğun çalışan Yücesoy, tiyatro camiasının beklentilerini karşılayacak, tiyatroseverleri memnun edecek bir repertuar hazırladı. Bu repertuarın öne çıkan ise Shakespeare'in 'Yanlışlıklar Komedyası' adlı oyunu oldu. Oyunu hafta başında Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yapılan galasında izledim. Yönetmen koltuğunda; aralarında Royal Shakespeare Company'nin de olduğu önemli sanat kuruluşlarında çalışan, Shakespeare'i farklı ülkelerde, farklı kültür ve dillerde izleyicilerle buluşturan İngiliz yönetmen Tim Supple oturuyor. Tam anlamıyla bir Shakespeare uzmanı olan Supple'ın rejisi sayesinde sürekli akan temposu hiç düşmeyen bir oyun izledik.

DEKORLAR GÖZE ÇARPIYOR
Oyuncuların, Müşfik Kenter Sahnesi'nin tamamını kapsayan giriş çıkışları ve sahne arasında Tolga Çebi imzalı hareketli müzik eşliğinde dekor değişimine yardım edip akışa katkı sağlaması; oyunun en önemli detayı olarak göze çarptı. Önde oturan seyirciler zaman zaman arka tarafa giden oyuncuları takip etmekte zorlansa da özellikle oyuncuların; koridorlardan koşturup seyircilerin arasında da oynamaları, oyuna dinamizm katıyor. Yönetmenin bu şekilde bir trafik sağlamasında işini kolaylaştıran en önemli unsur ise dekor. Kerem Çetinel'in yaptığı derinlikli dekor, oyunculara hareket imkanı tanıyor. Şeffaf ve aynalı yapısıyla sahne arkasına giden oyuncuyu takip etme imkanı veren dekor tasarımı göze çok hoş gelmesinin yanı sıra oyuna da büyük katkı sağlıyor. Supple, Shakespeare'in Efes'te geçen öyküsüne yerellik katarak, oyuna ezan sesiyle başlıyor. Dinlerin ve insanların kardeşliğine, barışa ve bir arada yaşama kültürüne vurgu yapmak için oyunda ezan sesi ile birlikte çan sesi de kullanılıyor. Oyunda geçen kilise, manastır unsurları ve rahibe karakteri de aynı amaca hizmet ediyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA