Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Kişisel gelişelim durmayıp değişelim

'Pozitif düşün evladım', 'Negatifi çekme', ' Akışına bırak', 'Anda ol', 'Kendine dön ve sor', 'Enerjini düşürme...' Ehh be! Valla kişisel gelişeceğiz diye sinir sahibi olduk! Ah bu kişisel gelişim, ah... Anlamının suyu çıkan ve artık insana duyduğu anda fenalıklar getirenler listesinde itinayla bir numaraya yerleşti. Affedersiniz ama suyu çıktı suyu!
Misal bendeniz; kişisel gelişeceğim diye başıma gelmedik kalmadı. Kısaca özetlersem; gözümü kapadığım anda sosyal medyada takılan nefesçiler mi istersiniz, elindeki metal çubuğu sallayarak 'Çakraların tıkalı' deyip kendimi berbat hissettirenler mi, affetme seansları sonunda kendimi suçlamama sebep olanlar mı, enerjimi açacak diye paramı alıp dolandıranlar mı... Gitmedik yer, denemedik şey kalmadı bende. Sonuç; hep boşa mücadele, hep kendime ayar verme, hep kendime gıcık kapma ve dön dolaş aynı nokta...
Ne zaman sırtımı birine yaslamak istesem popomun üstüne düştüm. Tütsüler içinde boğuldum, gözlerimi kapatıp elin adamlarına pembe ışıklar yollamaya çalıştım. Olmadı da olmadı... Korkarım tek yaptığım; bünyeyi bastırmak, kilitlemek, suçu üzerime atmak ve kendimden soğumak oldu. Onlarca kitap okudum kişisel gelişim üstüne. Kusura bakmasınlar ama birçoğu saçmalıktı. Fakat okudukça karşıma acayip destek veren, vizyonumu açan, kendime doğru soruları sorduran kitaplar da çıktı.

KENDİNİ BULMA YOLU
Sonunda anladım ki, işin sırrı kendine bakmaktı. Hayatı, kendinden doğru okumaya başlamaktı. Duygularının sesini açmak, bedenini sevmek, ona iyi bakmak, temiz beslenmek, spor yapmak, kendine iyi gelen ortamlarda ve kişilerle olmak... Sevmeyi bilmek, affetmek, geçmişten ve gelecek endişesinden arınmaya çalışıp şimdinin tadını çıkarmak.
Tabii ki bu kişisel gelişimin bir sürü yardımcısı var. Mesela meditasyon, nefes çalışmaları, yoga... Bu konuda en dikkat edilmesi gereken şey, her duyduğunuz kişisel gelişimciye atlamamak. Üç kere yoga yapan, iki kere nefes çalışan; karşımıza kişisel gelişimci ve yaşam koçu olarak çıkabiliyor.
Aman dikkat canlar diyorum ve konuya gerçek anlamda hakim olan akademisyen, beslenme uzmanı ve yaşam koçu Pınar Salahoğlu ile konuşmaya gidiyorum. "Pınar Hanım, nedir bu kişisel gelişim?" diye soruyorum. "Kişisel gelişim, insanın herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli öteye taşımasıdır. Daha ayrıntılı bir tanımla; kendini öğrenilmiş benlik ve ihtiyaçlardan sıyırıp yeniden tamamlama yoluna girerek, içindeki olumsuz düşünce, yargı ve inanç kalıplarını değiştirme ve baştan yaratma, ben olma sürecidir. Ben kendini bulma ve bilme yolu diyorum."
"Peki kişisel gelişime yeni başlayanlar kendilerine nasıl bir yol seçmeli?" diyorum. Pınar Salahoğlu şöyle anlatıyor: "Dinlerin, felsefelerin, ezoterik bilgilerin, çalışmaların ortaklaşa amacı tek noktada, kendini bilmekte yoğunlaşmıştır. Kendini bilmek ve tanımak, insanın değişme zorunluluğunu doğal kılar. İçsel bir mücadeleye girerek fazlalıklardan kurtulmak, bağımlılıklardan sıyrılmak şart."
Sürecin şu sorularla başladığını söylüyor: 'Ben kimim? Gerçekten istediğim hayatı yaşıyor muyum? Buraya neden geldim? Yaşam amacım, bu hayattaki görevim ne?' Sonra karar vermek gerekiyormuş. Bu yola girmek ve devam etmek cesaretle adım atmayı gerektiriyormuş.
Neden cesaret? Çünkü insanın konfor alanından çıkıp kendi gerçeğine bakması öyle kolay iş değilmiş. Hoop devreye korkular ve endişeler giriverirmiş. Diyor ki Pınar Salahoğlu: "Toplumun yükledikleri, öğrettikleri, normlar ve değerlerle değiştin ve en önemlisi kendini unuttun. Kendini hatırlamak ve istediğin yolda kendin olarak yaşayabilmek ve bunu toplum içinde, toplumla beraber, barış içinde fayda sağlayarak yürütebilmek... İşte cesaretten kastettiğim tamamen bu."

Pınar Salahoğlu kimdir?
Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda başladığı eğitimine, aynı üniversitede Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans yaparak devam etti. Beş yıl Bilkent Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra UC Berkeley'de Nutrition Science eğitimi aldı. Spritüel ve davranışsal psikoloji alanlarında 40'a yakın eğitim aldı. Yurt dışında IPEC, Türkiye'de Adler International Learning koçluk okullarını bitirdi. Ardından iyi yaşam/wellbeing alanında eğitimler vermeye başladı. Bunun yanı sıra kadın-erkek ilişkileri, etkili iletişim ve performans yönetimi eğitimleri de veriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA