Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hamile Ebru'nun 6 ayda 1.5 kilo alması

Günaydın'ın deneyimli editörü Eylem Bilgiç, yine çok konuşulan bir röportaja imza attı... Ebru Şallı'nın altı aylık hamilelik sürecinde sadece bir buçuk kilo alması, dün internetteki haber sitelerinde ve radyo programlarında günün konusuydu... Şallı da, kilosunun anormal olduğunun farkında olsa gerek "En az 10 kilo alırım inşallah da, insanlar üstüme gelmez" demiş. Vallahi Şallı'nın üstüne gitmek gibi bir arzum yok; ama onu kadınların rol modeli olarak gördüğüm için bazı eleştirilerim olacak. Şallı, kadın sağlığından, hamileliğe, yemek kültüründen, spora kadar birçok konuda bilgi veren 'Ebruli' programını sunuyor. Pilates DVD'leri ve kitapları yok satıyor. Milyonlarca kadın onu ilgiyle takip ediyor. Yani, bir rol modeli olarak Şallı'nın kilo sorunu, aslında tüm kadınları ilgilendiren bir konu.

ÇOCUĞU OBEZ OLABİLİR
Şimdi Günaydın'daki Şallı'nın incecik bedenini gören hangi hamile kadın onu kıskanmaz ki! Tabii bilinçli değilse... Efendim, kadın ve çocuk sağlığı konusunda uzmanlara danıştım. Hepsi Şallı'nın altı aylık hamileyken sadece 1.5 kilo almasının hem kendisinin hem de çocuğunun sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini açıkladı. İşte o görüşler: Prof. Dr. Faruk Buyru: "Gebelikte toplamda 12-13 kilo artışını normal oran kabul ediyoruz. Daha fazla kilo alınması da sorun teşkil etmiyor, tabii sağlık riski olmadığı sürece. Bu oranda hamile kadının vücut kitle endeksi de çok önemli. Şallı'nın vücut kitle endeksi 18'in altında ve sadece 1.5 kilo alması anormal bir durum. Şallı'nın ilk altı ayda minimum 4-6 kilo alması gerekirdi. Bu durum bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler ve erken doğum riskini artırır. Daha da kötüsü çocuğun ileride şeker hastası ve obez olma riski artar. Hatta Alzheimer olma tehlikesi bile var." Prof. Dr. Sezai Şahmay: "Bu durum hem çocuğun hem de annenin sağlığını kötü yönde etkiler. Ancak anne daha çok zarar görür. Çünkü anne karnındaki çocuk egoisttir. İhtiyacı olan demiri, kanı, proteini anneden alır. Yani anne, açlık grevinde bile olsa çocuk anneyi besin deposu olarak kullanmaya devam eder. Eğer anne sadece 1.5 kilo aldıysa ve az kilo almaya devam ederse metabolizması zarar görür. İleride kemik erimesi, diş çürümesi gibi hastalıklarla karşılaşma riski artar." Dr. Murat Berksoy: "İyi ki, benden yorum aldınız. Ebru Şallı, kadınlar için önemli bir rol modeli ve onun bu zayıf halini örnek alma cehaleti gösterecekler olabilir. Biz annelerden gebeliğin ilk yarısında her ay bir kilo, ikinci yarısında ise ayda iki kilo almasını bekliyoruz. Tabii bu kilo hesapları vücut endeksine göre yapılıyor. Ancak Şallı çok zayıf bir kadın ve ilk altı ayda sadece 1.5 kilo alması hem kendisine hem de çocuğuna büyük zarar verebilir. Eğer bu anormal durum devam ederse, Şallı'nın bebeği ileride sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir."

GISELE BİLE 15 KİLO ALDI
Yorumları okudunuz, fazla söze gerek yok! İnşallah Şallı uyarılara kulak verip, gerekli önlemi alır. Hamile kadınlara sadece şu örneği vermek istiyorum: Dünyanın en çok kazanan top modeli Gisele Bündchen bile hamileliğinde 15 kilo aldı. Heidi Klum ve Jennifer Lopez (ikizleri oldu) ise 20 kilo aldı. Yani hem çocuğunuz hem de kendi sağlınız için kilo almayı hiç takmayın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA