Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Türk dizileri neden izlenmiyor?

Son dönemde yerli dizilerde artan reyting kaybı bu yıl doruğa ulaştı. Reyting sistemi, tematik kanalların artması, dizilerin artık internetten reklamsız izlenmesi vs. birçok neden sıralanıyor ama yabancı diziler unutuluyor.
Kendimden örnek verecek olursam; eğer yazı konusu yapmayacaksam, yerli dizi izlemiyorum. Herhalde en son 'Bizimkiler'i devamlı takip etmiştim.
Yerli dizilere genelde bir-iki bölüm meraktan bakıyorum. 'Lost', 'Prison Break', 'The Walking Dead', 'Game of Thrones' ve 'True Detective' gibi dizilerin; bir bölümündeki hikaye derinliğine bir sezonda ulaşan yerli dizileri niye izleyeyim ki?
Türkiye'nin en uzun soluklu aksiyon- mafya-derin devlet dizisinin başrol oyuncusu Necati Şaşmaz, döner tekme bile atamazken neden yerli dizi izleyeyim? Aksiyon-gerilim istiyorsam, 'The Walking Dead'i izlerim. 'True Detective'i, 10 dakika sonra 'ne olacak?' diye meraktan nefesimi tutarak izlerken, sezon finalini tahmin ettiğim yerli diziyi izlemek için bir neden söyleyin bana?

TÜRKLER DİZİYE DOYDU
Açılışı Mardin'de yapan, ucuz olsun diye İstanbul'da devam eden dizilerden ne bekliyorsunuz ki! Aynı mekanda, aynı karakterler arasında süren 20 dakikalık tartışmaları ve beş-altı dakika süren anlamsız uzun bakışmaları niye izleyeyim ki? Ekranın her tarafı buzlanmış dizilerden nasıl keyif alınır?
Senaryolarda yaratıcılık yoksa, çekilen dizilerin çoğu aşk-aldatma üzerine kuruluysa ve entrikalar ev hanımlarına hitap ediyorsa; yerli diziler izlenir mi?
Çoğu yabancı dizilerden çalıntı olan senaryoları izlemek için bir neden gösterin bana?
TV yöneticileri ve yapımcıların anlayamadıkları nokta da bu; en kral yabancı dizileri reklamsız internetten izleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Bizim yaratıcılıktan uzak, basit öyküleri artık Türkler değil, diziye aç Araplar izliyor. Türk izleyicisi dizi izleye izleye belli bir doygunluğa ulaştı, artık vaktini çok kaliteli işlere ayırıyor.
Elbette kaliteli yabancı dizi izleyen bu kitle reyting pastasında genel izleyiciden daha küçük bir dilimi temsil ediyor ama yerli dizi izlenmeme oranlarındaki düşüşteki önemli rolü de onlar üstleniyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA