Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sabri Ülker Çevre Ödülü

Dün ikincisi düzenlenen TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü töreninde sanırım en anlamlı açıklama, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker'den geldi: "Dedem merhum Sabri Ülker'in 'Topraklarımıza, sularımıza, çevremize sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır' sözü, bizim için rehber niteliğinde oldu."
Merhum Sabri Ülker için böyle bir yarışmanın düzenlenmesi hem anlamlı, hem de akıllıca. Örneğin bu yıl TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü'ne tam 500 proje başvuruda bulunmuş. Geçtiğimiz yıl bu rakam 200'dü. Elbette bu projelerden biri ödülü kazandı ama diğer 499 proje de çevre ve doğa duyarlılığı için atılmış bir adım aslında. Fikir fikri doğurur; önümüzdeki yıllarda belki de o projelerden ya da benzerlerinden birkaçı daha topraklarımızı, yeşilimizi koruyacak hamlelere dönüşebilir.

SU KITLIĞI YAŞANACAK!
Geçtiğimiz yıl TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü'nü kazanan, çöplerin kaynağında ayrıştırılarak su kaynaklarını kirletmesinin önüne geçmeyi amaçlayan 'Kaynaştır-Kaynağında Ayrıştır' projesi şu an 6 bin konutta uygulanmaya başlanmış bile.
Bu yıl ise ödül, Harran Ovası'nda dengesiz sulamadan kaynaklanan çölleşmeyi engellemek için geliştirdiği Akıllı Sulama Sistemi AKUATİK ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü mühendisi Murat Aydoğdu'ya gitti. AKUATİK sistem, topraktaki nem ve tuz oran dengesini sürekli ölçüyor ve bu ölçümlere göre ekili ürünlerin doğru şekilde sulanmasını sağlıyor. Umarım bu proje de hayata geçer.
Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü araştırmasına göre; Türkiye, 2025 yılında ekonomik su kıtlığı yaşayacak ülkeler arasında yer alacakmış.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA