Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Telekom'dan dengeleri değiştirecek yatırım

Türk Telekom'a bağlı TTNET A.Ş.'nin UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarının Türkiye yayın haklarını 2015-16 sezonundan itibaren üç sezon için satın alması telekomünikasyon sektöründe dengeleri değiştirir. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçları, Türk Telekom'un dijital yayın platformu Tivibu üzerinden yayınlanacak. Açık kanalda yayınlanması gereken maçlar için ise TRT ile anlaşmaya varıldı.
Barcelona, Arsenal, Chelsea gibi yabancı takımların birbirleriyle olan maçları da Tivibu'da yayınlanacak gibi gözüküyor. Bu noktada TRT'de hangi maçların yayınlanacağı önemli. Türk takımlarının bütün maçları TRT'de yayınlanırsa, TTNET yayın hakları için ödediği parayı nasıl çıkaracak?
TTNET'in takımlarımızın bazı önemli maçlarını da Tivibu'nun spor kanallarından yayınlayacağını tahmin ediyorum. D-Smart ile Star TV arasındaki maç paylaşımının bir benzeri, Tivibu ile TRT arasında yaşanabilir.

İHALENİN BEDELİ YÜKSEK
Tabii akıllara 'İnternetten bağlantı sorunu yaşamadan maç izlenir mi?' sorusu da geliyor. Türkiye'de hızlı internet için altyapıya büyük harcamalar yapıldı ve yapılıyor; 2016'ya kadar internette maç izlerken kopma sorunu yaşanmaz diye düşünüyorum. Ayrıca TTNET, maçları Tivibu'nun spor kanalları üzerinden, uydudan da yayınlayabilir, tabii şifreli olarak.
Aldığım duyumlara göre; Türk Telekom, sadece 2015- 2016 sezonu için 130-150 milyon lira arası bir para ödeyecek. Star TV ve D-Smart, yıllık 70-80 milyon lira ödüyordu. Aradaki bu büyük farka rağmen Türk Telekom, doğru bir iş yaptı çünkü bu yayın ihalesini almak zorundaydı.
Meseleye sadece TV cephesinden bakmak hata olur. Türk Telekom sabit telefon hattı ve kablolu internette son dönemde üye kaybı yaşıyordu. GSM operatörlerinin internet servisi sağlayıcısı olarak yarışa girmesi de Türk Telekom için ciddi tehditti. Büyük yatırımlara rağmen Tivibu'dan da henüz beklenen gelir elde edilememişti. Ama şimdi Avrupa maçlarının yanını büyük gelir kapısı demek. Türk Telekom, cepten AVEA, internetten de TTNET ile maç yayınları yapacak. Evdeki sabit internet hattından ve dışarıda tabletten, cepten izlenecek maçların gelirini de hesaba katmak gerek. Özetle GSM ve internet operatörleri arasındaki büyük rekabette Türk Telekom kendisini sağlama alacak bir adım attı. Aynı zamanda büyük bir kumar oynadı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA