Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

AVM'ler cuma günü kapansın

Alışveriş merkezleri ile büyük mağazaların pazar günleri kapanmasını içeren kanun teklifi, hayata geçirilmeli. Yurt dışına gidenler, pazar günleri başta AVM'ler olmak üzere birçok yerin kapalı olduğunu görmüştür. Bizim gibi tezcanlı, sürekli bir yerlere gitmek isteyen insanlar için pazar günleri bir Avrupa şehrinde dolaşmak ilginç bir deneyim. Sanki sıkıyönetim ilan edilmiş ya da zombiler şehri istila etmiş, herkes kaçmış gibi bir duyguya kapılıyor ve bu durumdan sıkılmaya başlıyorsunuz. Aslında bu sıkılma anına ülke olarak ihtiyacımız var. Bu can sıkıntısı, insana müthiş huzur veriyor aslında.
İş için çok ülke gezdim, nerede ağır hareket eden bir görevli ile kavga eden varsa, o kişi Türk'tür. Döviz bozdurduğunuz kişinin ağırlığından garsonun yemeği çabuk getirmemesine kadar her şeye o kadar çabuk öfkeleniyoruz ki, Avrupalı "Neden bu kadar telaşlısınız?" diyor. Haklılar; yaşam sloganımız hızlı ve öfkeli.

BİZE İLAÇ GİBİ GELECEK
Önceki gün okudunuz; okul servis aracı yavaş hareket ediyor diye manyağın biri servis aracına ateş açtı, bir öğrenci yaralandı. Bu ruh hali bir hastalık. Park yeri ya da 'yol verdin- vermedin' kavgaları yüzünden her hafta birkaç insan hayatını kaybediyor.
Hep yazıyorum; Türkiye'de hayat yavaş ilerlemeli, hiç olmazsa bir gün AVM'ler kapalı olmalı. 'AVM'siz olmaz' diyorsanız; nöbetçi AVM'ler yapalım ama bir şekilde hayatı yavaşlatalım. Dinlenmeden yaşıyoruz! Bu koşuşturmaca, trafik hasta ediyor bizleri. AVM'ler bir günlüğüne kapanmalı; inanın ilaç gibi gelecek bizlere.
Bir de 'AVM'ler kapansın ama pazar günü kapanmasın' diyenler var. Çünkü insanlar AVM'lere alıştı; eğlenme, vakit geçirme alışkanlıklarını hep AVM'lere göre ayarlıyor. AVM'lerdeki işyerleri de 'En çok parayı pazar günü kazanıyoruz' diyor. O zaman pazar yerine, cuma günü kapansın. Durun 'Meseleyi hemen dine bağladın' demeyin. Cuma namazı için zaten öğle tatili uzatılmıyor mu? Serbest meslek yapan birçok insan cuma namazından sonra işe devam etmemek için bahaneler üretmiyor mu?
Kamu kuruluşlarında bile cuma namazından sonra işe gitmemek için bahaneler üretenler var. Bazıları için cuma günleri yarı tatil gibi geçmiyor mu? Cuma günü AVM'ler kapalı olursa; hem cuma namazına gitmekte zorlanan çalışan insanların sayısı azalır, hem de o gün bir nevi siestaya dönüşür. İnsanlar AVM'ler yerine farklı yerlerde vakit geçirir, dışarıda daha çok sosyalleşir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA