Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Starbucks'ın Türk bayrağını kaldırması

ABD'li kahve zinciri Starbucks'ın satış yaptığı ülkelerin tanıtımlarına destek olmak gibi güzel bir uygulaması var.
Dünyada herhangi bir şehirdeki mağazalarına, bir başka ülkenin kültürel özelliklerini yansıtan ve tabii ki içinde Starbucks simgesi olan afişler koyuyorlar. Starbucks, Türkiye ile ilgili afişleri Los Angeles'taki mağazalarında kullanmış.
Ancak Los Angeles'taki birçok mağazadaki afişlerde, Anadolu'ya özgü geleneksel kıyafetler giymiş, elinde Starbucks bardağı bulunan kadınların yanında Türk bayraklı balonların yer alması Ermeni diyasporasını kızdırmış.

GERİ ADIM ATTILAR
Sözde soykırımın 100'üncü yıldönümünü anmaya hazırlanan ve ABD hükümetine baskıda bulunan Ulusal Ermeni Komitesi, sosyal medya üzerinden bir kampanya başlatmış. Kampanyada 3.7 milyonluk nüfusa sahip Los Angeles'ta, 446 bin Ermeni'nin yaşadığı hatırlatılarak, Starbucks'ın Türkiye tanıtım kampanyasını bilerek başlattığı açıklanmış.
Starbucks yetkilileri; turizme dayalı kampanyada sadece Türkiye değil, dünya üzerindeki tüm ülkelerin işlendiğini vurgulasa da geri adım atmak zorunda kalmış. "Ermeni müşterilerimize verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz" diyen Starbucks yetkilileri; Türk bayraklarını, afişlerini ve Türkiye'ye yönelik tüm tanıtımı kaldırma kararı almış.
Kötü kriz yönetimi buna denir! Türkler hangi yanlışı yaptı da Starbucks, Türk bayraklarını kaldırıyor? Şirket; tarihçilerin bile içinden çıkamadığı Ermeni soykırımı iddiaları hakkında müşterileri arasında bir anket düzenleyip mi karara vardı? Küresel kapitalizmin en büyük şirketlerinden biri olan Starbucks, nasıl böyle milliyetçi bir hataya düşer?
Los Angeles'ta 446 bin Ermeni varsa, sadece bizde 70 küsur milyon Türk var. Bir de dünyaya yayılmış Türkler var.
Ermeni diyasporasını kızdırmamak için Türk bayraklarını ve afişlerini kaldıran Starbucks, bu haberin Türkiye'de duyulacağını bilmiyor muydu? Bizde Twitter'da, Facebook'ta yazılanlara bakıyorum da; 'Starbucks'ı boykot edelim' nidaları yükseliyor. Zaten Adana'da, bir Starbucks mağazasına zabıta eşliğinde Türk bayrağı asılmış.
Starbucks yetkililerinin böyle tepki çekecek bir karar alırken belki de bir bildikleri vardı. Türkiye'deki Starbucks müdavimlerinin 'Lattemi içerim, keyfime bakarım' diyen apolitik insanlar olduğunu düşünüyorlar herhalde. Daha önce alınıp ışık hızıyla unutulan boykot kararlarını hatırlarsak, haksız da sayılmazlar hani.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA