Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

SİYAD karneleri dağıtıyor

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri, bu akşam Cemal Reşit Rey'de düzenlenen törenle 47'nci kez sahiplerini bulacak. Dile kolay, 1967'den beri bu ödüller dağıtılıyor.
SİYA D Ödülleri'nin anlamı büyük. Çünkü sinema sektörüne yön veriyor, yerli sinema için karne vazifesi görüyor.
Ülkemizde Altın Portakal, Altın Koza gibi köklü festivaller var, onlar da sinema sektörüne yön veriyorlar.
Ancak festivallerde dağıtılan ödüllere genelde jüri damgasını vuruyor. Çoğu festival medyada gündeme gelmek için genelde popüler isimleri jüri seçiyor.
Bu jürilerin bazılarının varlığı bile tartışma konusu oluyor, sinema sektörünün güvenini kazanmıyor.

PRESTİJİ BÜYÜK
SİYAD Ödülleri daha az tartışılıyor, daha az tepki çekiyor. Çünkü ödüller için değerlendirmeyi; işi sinema yazmak olan, sinema ile yatıp kalkan eleştirmenlerin yapıyor. SİYAD Ödülleri'nde filmler çok titiz birkaç elemeden geçiyor.
Türkiye'de vizyona girmiş ne kadar film varsa hepsi değerlendirmeye alınıyor. Sinema yazarları hak edenin kazanması için ince eleyip sık dokuyor.
Zaten birçok yönetmen, sinema emekçisi de SİYAD Ödülleri'nin ülkemizde sinema adına en hakkaniyetli, en objektif seçim olduğunu söylüyor.
Dünya sineması için FIPRESCI Ödülü ne ise, yerli sinema için de SİYA D Ödülleri o; büyük bir prestij kaynağı.
Sunuculuğunu Özge Özberk'in yapacağı törenin bu akşam saat 20.30'dan itibaren NTV'den canlı yayınlanacak olması, SİYAD'a gösterilen önemin bir göstergesi aslında.
Törende bu yıl onur ödülleri; yönetmen Yavuz Turgul, oyuncular Genco Erkal, Nebahat Çehre ile müzisyen Attila Özdemiroğlu'na takdim edilecek.
Festival yöneticisi ve sinemacı İrfan Demirkol ise emek ödülü alacak.
Bu yıl ödüllerin favorileri fazla; 'Kış Uykusu', 'Kusursuzlar', 'İtirazım Var' ve 'Köksüz' kıyasıya bir rekabet içinde olacak. Törene Cem Yılmaz, Kenan Doğulu, Farah Zeynep Abdullah, Kıvanç Tatlıtuğ gibi birçok ünlü oyuncu, yönetmen ve sinema emekçisinin katılması bekleniyor.
Umarım herkes ödülünü almaya gelir!
Umarım Nuri Bilge Ceylan da törene devasa hırkasıyla katılmaz!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA