Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sezen Aksu sesini kaybetti

Epeydir yazmayı düşünüyordum ama bir yandan da kararsız kalıyordum.
Sonuçta o bir duayen ama bir de gerçekler var.
Sezen Aksu, o müthiş sesini tekrar kaybetti! Evet, sesini daha önce de kaybetmiş ve hatta bunu 2000 yılında SABAH'a şöyle açıklamıştı: "Uzay Heparı ve Onno'nun (Tunç) vefatı ile 1996 yılında sıkıntım had safhaya ulaştı... Sesimle ilgili problemler, yaşadığım panik atakla birlikte seyrediyordu..."

ALEXANDER TEKNİĞİ
Aksu o dönem doktorlardan ses tellerinde bir sorun olmadığını öğreniyor. Daha sonra sorunun psikolojik olduğunu, bir dostunun önerdiği 'Alexander Tekniği' kitabıyla keşfediyor. Alexander da bir müzik yıldızı; Aksu ile aynı sorunu yaşamış ve bulduğu çözümü kitabına aktarmış.
Sezen Aksu, ilk iş olarak tıpkı Alexander'ın yaptığı gibi banyosunun duvarlarını aynayla kapatmış. Şan hocası Gül Sabah da Sezen'e bu çalışmalar sırasında refakat etmiş. Aksu tam altı ay ayna karşısında egzersiz yapmış.
Bu egzersizlerle diyafram, akciğerler, gırtlak (ses telleri), solunum sistemi, sinir boşluğu, iki kaşın arasındaki odacık ve beynin eskiden olduğu gibi uyum içinde çalışmasını sağladığını söyleyen Aksu, "Meğer yaşadığım psikolojik ve duygusal olaylar, bu organlarla beynin organizasyonunu bozmuş... Şükürler olsun ki böyle bir sorunum kalmadı" demiş.
Hakikaten de Aksu bu sorunu çözüp 2000'de çıkan 'Deliveren' albümüyle birlikte o müthiş buğulu sesine tekrar kavuştu. Lakin son dört-beş yıldır Aksu'nun sesi yine eskisi gibi çıkmıyor.
Aksu'nun son dönemdeki konserlerinde neden şarkı söylemekten çok izleyiciyle sohbet ettiğini sanıyorsunuz?
Bir de Aksu, müzisyenleri sahneye çıkarıp onlara üç-dört şarkı söyletiyor. Tamam, Aksu'nun sahnesinde Ferzan Özpetek filmlerindeki yemek masaları gibi keyifli sohbetler dönüyor ama konserde bilet aldığın sanatçı dinlenir, müzik dinlenir; sohbet değil...
Özetle Aksu'nun konserlerini talk şova dönüştürmesinin altında sesini kaybetmesinin yattığını düşünüyorum. Bunu bazı müzik yapımcıları da düşünüyor ama arayı bozmamak için dile getiremiyorlar.
Bu sefer yine 1996'daki gibi psikolojik bir sorun mu yaşıyor, yoksa bir dönem geçirdiği kortizon takviyeli ağır tedavi mi ses tellerini bozdu bilemiyoruz. Ama Aksu'nun eskisi gibi güçlü bir sese sahip olmadığını, sesinin tonunun değiştiğini, hatta bazen kötü sesler çıkardığını düşünüyorum. Sanatçının fanatikleri bu yazıya kızacaktır ama Aksu, artık konserlerde yorulduğunda ya da sesinin iyi çıkmadığını fark ettiğinde, sesini vokallerin ve orkestranın arasına gizlemeli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA