Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Teknik arızayı açıklayın

'Dijital devrim, yok o şunun sanatçısı değildi' falan deyip konuyu dağıtmasınlar! Asıl konumuz: YouTube; Doğan Music Company'ye (DMC) bağlı NetD platformunun sayfanın onayını sahte tıklama yapıldı gerekçesiyle kaldırdı mı, kaldırmadı mı?
DMC cephesinden 'NetD, zaten YouTube'un resmi partneri; sayfa onayının kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil. Belli bir süreliğine teknik arıza olmuştu; şimdi düzeldi' deniyor.
Önceki gün çok basit bir soru sormuştum: Bu nasıl bir rastlantı ki; NetD, DMC sanatçılarının tıklama sayılarıyla oynadığına dair dedikodular gündemdeyken bu teknik arıza çıkıyor? O zaman teknik arızanın nedenini açıklayın, tartışma da bitsin.
Aslında sorunun temeli şurada yatıyor: YouTube'un algoritma sistemi, tıklanmalarda manipülasyon yapıldığında devreye giriyor ve sayfanın onayını kaldırıyor. Bu teknik bir işlem, sistem kendi kendine yapıyor bunu. NetD'yi arayıp 'Ne oluyor arkadaş?' falan diye sormuyor yani.
Elbette NetD'nin sayfa onayı başka bir nedenle de askıya alınmış olabilir ama daha önce Türkiye'de yaşanan tıklanma skandalları NetD'nin savunmasını havada bırakıyor. YouTube 2013'de MÜYAP sitesi üzerinden 261 milyon sahte görüntüleme tespit etmişti, daha ne olsun! Teknik arıza varsa nedeni açıklansın. Açıklanmadığı sürece NetD'nin üzerindeki şaibe kalkmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA