Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İlişki öncesi sözleşme

Evlilik sözleşmesinden sonra şimdi de cinsel ilişkiye rıza gösterme sözleşmesi çıktı. Henüz bizde popüler değil ama ABD'de tartışılıyor bu sözleşme.
Adı; We-Consent (Rıza gösteriyoruz).Aslında bu sözleşme, Michael Lissick adlı eski bir bankacı tarafından geliştirilen ve App Store'da satışa sunulan bir mobil uygulama.
Bu uygulamayı cep telefonlarına indirmeye gerek duyanlar, ilişki öncesi uygulamayı ayrı ayrı açıp 'Biz ilişkiye girmeye karşılıklı rıza gösterdik' anlamına gelen 'Evet' tuşuna basıyor. Çiftler, ilişkiye girecekleri tarih ve saati de belirtiyor. Aynı uygulamada çiftlerin ilişkiye rıza gösterdiklerini dile getirdikleri 20 saniyelik bir video çekme bölümü de var.

KAYITLAR SAKLANIYOR
Buna ne gerek var demeyin; uygulamanın asıl amacı, asılsız tecavüz suçlamalarının önünü kesmek. Kayıtlar, internet ortamında şifreleme sistemiyle saklanıyor.Taraflardan biri tecavüze ya da tacize uğradığını belirtip polise başvurursa WeConsent kayıtları adalete teslim ediliyor.
Bu uygulamaya, Amerika'da özellikle gençler arasında artan asılsız tecavüz iddiaları nedeniyle gerek duyulmuş. Bizde de bazen asılsız tecavüz suçlamaları, şantaj ve tehditler gazetelere haber oluyor. Ya da tam tersi oluyor; tecavüz edip 'Beni eve davet etti, içtik, kendi rızasıyla seviştik' diyenler çıkıyor. Eğer ortada tecavüzü kanıtlayan bir rapor, şahit ya da delil yoksa tabii... Bazen eve davet etmek, alkol almak, sosyal medyada tanışıp buluşmak; yaşanan ilişkinin tecavüz olmadığı yönünde bir algı yaratıyor. Hatta davalarda, bir kadının mini etek giymesi, geç bir saatte buluşmaya gitmesi bile alınan kararlarda etkili olabiliyor.

YA KARARINI DEĞİŞTİRİRSE ?
Oysa bir kadın, hatta bir erkek, romantik başlayan bir gecenin sonunda anlık bir kararla ilişkiye girmek istemeyebilir. Bu durumda karşı tarafın zorla ilişkiye girmesi tecavüzdür. İşte bu noktada WeConsent uygulaması 'error' (hata) veriyor! İlişkiden önce mobil uygulamada rıza gösterdiğini belirten kişi, ya ilişkiye girmekten vazgeçerse ve tecavüze uğrarsa? Tecavüz etmekle suçlanan kişi de 'Ee açın bakın WeConsent'i, sözleşme imzaladık' derse? Her şey olur bu hayatta. Bu arada WeConsent'in hack'lenme ihtimalini de unutmayalım.
Özetle; iyi niyetle yola çıkılmış ama soru işaretleri yaratan, güven vermeyen bir mobil uygulama WeConsent. Ama en azından tecavüzle normal bir ilişki arasında nasıl ince bir çizgi olduğunu gösteriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA