Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tarkan kilisedeki çan sesine hayran kalsaydı...

Bir grup gazeteci olarak 'Je Veux' şarkısıyla ünlenen ve Edith Piaf'ın tahtına aday gösterilen Zaz'la İstanbul konseri öncesi söyleşi yapma fırsatı bulduk. Yabancı ünlülere ülkemiz hakkında görüşlerini sormak bir gazetecilik klasiği. Zaz, Türkiye ile ilgili soruma yanıt verirken ezan sesinden etkilendiğinden bahsetti. Bu söyleşi Sabah ve Hürriyet'te 'Ezan sesi hoşuma gidiyor', 'Ezan sesinden etkilendim' başlıklarıyla çıktı.
Türkiye'ye gelip ezan sesinden etkilenen yabancı yıldız sayısı çok fazla. Yahya Kemal'in 'Gök nûra garkolur nice yüzbin minâreden/Şehbâl açınca Rûh-u Revan-ı Muhammedî' dediği gibi; ezan sesi, sadece yeryüzünü değil, gökyüzünü bile aşka getirecek güçte.
Çoğumuzun kulağı günde beş vakit okunan ezana alışık, ezan gündelik hayatın bir parçası. Hatta ezan sesini gürültülü bulup 'Ne gerek var ezana, saatin alarmı yetmiyor mu?' diyen densizler bile var! Ama ezanın kutsi sedası, ilk kez duyanları; din, dil ve ırk fark etmeden herkesi etkilemeye devam ediyor.
İstanbul'dan çok etkilenen İngiliz şarkıcı Morrissey'in 'World Peace Is None of Your Business' albümündeki 'Istanbul' isimli şarkısı ezan sesiyle başlar. 'Taken' filminin çekimleri için İstanbul'a gelen ünlü oyuncu Liam Neeson, yabancı bir gazeteye verdiği röportajda ezandan şöyle bahsetmişti: "Günde beş kere dua etmeniz için ezan okunuyor, ilk hafta alışık olmadığınızdan bu durum sizi deliye çevirebilir. Ancak kısa sürede ezan sesi ruhunuzun derinliklerine girmeyi başardığında dünyanın en güzel şeyi olduğunu fark ediyorsunuz."
Bursa'da konser veren İspanyol şarkıcı Maria Buika "Ezan, büyülü bir ses", Hollywood yıldızı Estella Warren "Ezan sesini duyduğumda adeta bayıldım, aşık oldum" diyerek ezan sesinden övgüyle bahsetmişlerdi.
Türkiye'de film çeken Russell Crowe ise şöyle bir tweet atmıştı: "Güneş doğuyor. Saat 04:00; ezan sesiyle uyandım. Bu şehir harika. Her insan hayatında bir kere İstanbul deneyimini yaşamalı."
Dünya yıldızlarının ezanla ilgili bu yorumlarını okuyunca gururlanıyoruz, seviniyoruz. Peki, bizden bir sanatçı, Tarkan ya da bir başka şarkıcı 'Paris'te kiliseden yükselen çan seslerinden müthiş etkilendim.
Gittim mum yaktım, ayine katılıp dua ettim' dese ve gazetelerde yazımdaki başlık çıksa? Ya da Kudüs'te Ağlama Duvarı'nın önünde fotoğraf çektirip Twitter'da paylaşsa ne olurdu dersiniz? '

RUHUM OKŞANIYOR
Hadi madalyonun ters tarafına bakalım; Tarkan ya da solcu bir oyuncu Hacca gitse birileri mutlaka buna da tepki gösterir.
Hoşgörü lafta kalmamalı, her kesim için geçerli bu!
Dünyaca ünlü aktör Harvey Keitel bir röportajında ne güzel söylemiş: "Sabah ezan dinlemek için Sultanahmet'e gittim. Hatta içeri girdim, namaz bile kıldım... Dini, ırkı ne olursa olsun şu dünyada kimse birbirinden farklı değil. Ezan sesinden etkilenmek için ille de Müslüman olman gerekmiyor. Her duyduğumda ruhum okşanıyor."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA