Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Börekler açarım sana...

Yeni Aile Bakanı Ayşen Gürcan'ın yazdığı iddia edilen "Eğer Müslüman bir kadın börek yapmayı bilmiyorsa, o aile dağılmaya mahkumdur" tweet'i ortalığı karıştırdı. Vay efendim aile saadeti için tek kriter börek açmak mıymış, börek açmasını bilmeyenler ne yapsınmış gibi bir sürü tweet atıldı.
Daha sonra Bakan Gürcan'ın, CHP'li Aylin Nazlıaka'ya "Böyle bir şey söylediğimi düşünmüyorum.
Arkadaşlarım araştırıyor" dediğine dair bir haber de çıktı. Bakan Gürcan eğer böyle bir tweet yazdıysa, keşke kadınlar 'Müslüman kadınla' sınırlandırılmasaydı, keşke o börek aileyi yıkacak güçte olmasaydı, keşke o tweet'e biraz mizah katılsaydı. Ama o börek tweet'inde de bir gerçeklik payı var!
Sadece börek mi? Kadın dediğin mantıyı da çok iyi yapmalı, şöyle bol sarımsaklı. Ya da turşu kurmalı, tarhana yapmalı.

KADININ RUHU ANAÇ
Ya da şöyle sorayım: Ailenizde turşu kuran, tarhana yapan kaldı mı? Ne tarhanası, ne böreği; domates, salatalık doğramasını bile bilmeyen kadınlar var. Evet, devir değişti artık; kadınlar yemek bilmek zorunda değil, ne de olsa çoğunun kariyeri var! Ama kariyer de bir yere kadar! Eğer o evde yemek pişmiyorsa, aile sofrada buluşmuyorsa, çocuklar dışarıdan ısmarlanan pizzalarla, hamburgerlerle obez oluyorsa; burada da sorun var demektir.
Meseleye biraz da nerden baktığınızla alakalı.
O börek tweet'inden yola çıkıp kadının toplumdaki yerini tartışmak da mümkün aslında.
İyi eğitimli ama kariyer yapmaktan evlenmeye fırsat bulamamış birçok kadın var. Evli ve çocuk sahibi olmamak bir süreden sonra feminist kadınlarda bile içsel bir baskıya yol açıyor. Bazı kadınlar niye kedi, köpeklere sanki yavrularıymışçasına bakıyorlar sanıyorsunuz. Çünkü kadınların ruhunda anaçlık var.

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ
Evet, çok derin bir tartışmanın içine girdiğimin farkındayım. Birkaç örnekle genelleme yapmamalıyız. Ama şu soruları sorun kendinize:
Eskiden aileler daha mı mutluydu? 'Baba çalışır, anne de evde börek açar, çocuklara bakar', basit ama mutluluğu getiren bir formül müydü yoksa?
Yoksa çocuk bakmak ve yemek yapmakla kısıtlanan annelerimiz, ninelerimiz mutsuzlar mıydı? Her şeyi zamanın değer yargılarıyla değerlendirmek lazım. Ama sanki modern toplumun kadına biçtiği rol, kadını daha çok arada bırakıyor. Evet, artık kadınlar daha eğitimli, kariyerli ve özgürler ama bir kadın için gerçek mutluluk kariyer mi, çocuklar mı, aşk mı, yoksa iyi börek açmak mı? Belki de hepsi.
Peki, börek tweet'iyle dalga geçen ortalama bir Cihangir solcusu kadının hayalinde neden hep bir kafe açıp börek, çörek satmak var? Ya da neden Nazan Öncel 'Misafir ol gel bana, börekler açayım sana' diyerek aşka davet eder?..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA