Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

4 çocuktan 3'ü spor yapmıyor

Türkiye'de fiziksel aktivite düzeyini saptamak için yapılan çalışmalarda; 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71.9'unun hareketsiz olduğu, her dört çocuktan üçünün hiç spor yapmadığı ortaya çıkmış.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Hafta sonunda çocukların yüzde 56.8'inin günlük aktiviteleri arasında, bilgisayarda oyun oynamanın bir aktivite olarak yer aldığı görülmektedir" demiş. Araştırma, maalesef spor kültürümüz olmadığını gösteriyor.
Bu geçmişten gelen bir sorun. Okullardaki haftada iki saat beden eğitimi dersiyle spor kültürünü geliştiremeyeceğimiz ortada. Halbuki devlet sporda tesisleşme için büyük yatırımlar yaptı; artık hemen hemen her ilde kapalı yüzme havuzları ve spor salonları bile var ama bu tesislerden faydalanan az.
OBEZite TEHLİKESİ Çocuğunuzu
bugün pahalı kolejlerde okutsanız da, onu sporcu ya da sanatçı olarak yetiştirmeniz çok zor. Sınava dayalı eğitim sistemi, çocukları sadece üniversite sınavına odaklıyor. Çocuğunuzu sporcu ya da sanatçı olarak yetiştirmek için hep sizin büyük özverilerde bulunmanız gerekiyor.
Bir de tablet belası çıktı; çocuklar bilgisayar oyunlarının esiri oldu. Eskiden oyun sokaklarda oynanır, çocuklar enerjilerini atıp eve dönerlerdi. Şimdi ise çocuklar okuldan eve geldiklerinde tablete gömülüyorlar, enerjilerini atamadıkları için daha hiperaktif oluyorlar. En önemlisi hareketsiz kalmak çocuklarda obeziteyi artırıyor.
Spor kültürünün olmaması Türkiye'yi ülke olarak da spor organizasyonlarında geriye düşürüyor. Örneğin futbolda hem kulüp, hem de milli takım düzeyinde oynayan futbolcuların çoğu başta Almanya olmak üzere yabancı ülkelerde yetişen gurbetçiler... Diğer spor branşlarında da madalyalar genelde devşirme sporculardan geliyor.
Kısacası, sağlıklı ve başarılı bireyler yetiştirmek için spor eğitiminde değişikliklere ihtiyacımız var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA